Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:08 26 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Carmen Gutuleanu, la aniversare!

ro

28 Mar, 2022 00:00 1793 Marime text
  • Fostul corepetitor-artist, Carmen Gutuleanu, împlinește astăzi 86 de ani
 
Carmen Gutuleanu a iubit atât de mult muzica şi artiştii, încât s-a dăruit total profesiunii sale, fiind pianista din spatele multor nume mari ale scenei lirice românești.
Născută în București, pe 28 martie 1936, s-a aflat printre seniorii teatrului constănţean omagiaţi în iulie 2018, cu ocazia evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa.

A cochetat cu lumea artistică încă de foarte tânără și a studiat cu pasiune pianul, încă de la șase ani, însă a ales Facultatea de Drept, pe care a absolvit-o în 1960.

A sosit în Constanța urmându-și soțul și s-a „reprofilat” (încurajată de maestrul Daminescu, dirijorul şi viitorul director al Teatrului Liric), devenind corepetitor la Teatrul de Stat, la secţia de operă-operetă, pe postul devenit vacant prin pensionarea doamnei Miga, prima pianistă „de cabină” a teatrului.Iată un scurt portret pe care regretatul Jean Badea i l-a făcut pianistei, în volumul său „Dulcea povară”:

„Puţini spectatori care ascultă vrăjiţi cum soprana sau tenorul îşi cântă aria marelui succes din Traviata sau Boema ştiu că una dintre cheile reuşitei se află în zecile de ore de studiu la cabină, unde, lângă un pian, corepetitorul şi solista/ solistul descifrează partitura. Aici se fixează primele accente sau pauze, primele nuanţe ale dificilului demers muzical. Corepetitorul nu este un simplu executant, un cititor neutru de ştimă, pentru care sunt suficiente doar datele tehnice ale partiturii. Dacă îi lipseşte sensibilitatea, dacă nu are inefabilul fior liric şi nu e capabil să sufere odată cu Desdemona sau Cio-Cio-San, să se bucure împreună cu Figaro sau Vincent, corepetitorul va rămâne un biet funcţionar cu mânecuţe de birocrat. Iar artistul de lângă el va fi la fel de sărac sufleteşte, chiar dacă tehnica îi este impecabilă.

Sunt cântăreţi de operă ce recunosc că datorează enorm corepetitorului. Alţii îl uită, împăunându-se cu merite iluzorii... Aşa e viaţa! Carmen s-a înţeles în termenii cei mai profesionali cu dirijorii Daminescu, Panţâru, Popovici, Stanciu, Ciorei..., cu soliştii teatrului sau cu cei invitaţi la festivalurile de operă sau la spectacolele din timpul stagiunii.
O viaţă închinată scenei, muzicii, bucuriei de a împărtăşi succesul cântăreţilor, la care ţi-ai adus şi tu, pianistul din cabina de studii, o contribuţie rămasă de cele mai multe ori într-un nedrept anonimat. Viața corepetitorului-artist Carmen Gutuleanu...”.
 
Citește și:
#RespectTeatru: Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru pianista Carmen Gutuleanu (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii
Cele mai recente postari