Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:10 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Inginerul navalist Ervant Concegulian, „constructorul” flotei comerciale românești

ro

12 Mar, 2020 00:00 3463 Marime text

Ervant Ilie Concegulian se numără printre cunoscuții constructori ai uriașilor de oțel plutitor care sunt mineralierele de 55.000 și 65.000 tdw-capacitate, petrolierele de 150.000 tdw, cargouri multifuncționale și navele cu instalații moderne, realizate pentru prima dată în România pentru flota națională.
 


Tocmai de aceea, biografia sa i-a atras atenția lui Simion Tavitian, care a publicat-o în primul volum al triadei „Armeni de seamă din România”.
 

„Născut la 13 august 1943 într-o familie cunoscută și apreciată în urbea tomitană, pe linie paternă, tatăl, Onig, aparține etniei armene, în timp ce mama, Elena, descinde dintr-o străveche vatră românească, Tismana.
A urmat școala generală nr. 13, după care devine elev al prestigiosului Liceu «Mircea cel Bătrân», pe care îl absolvă în anul1961.
Se înscrie la Institutul Politehnic Galați, Facultatea de Mecanică, Secția Nave și Instalații de Bord.
 
Din 1968 și până în anul 1985 ocupă, la Șantierul naval Constanța, posturile de șef atelier montaj, apoi de șef birou, șef serviciu promovarea, pregătirea și urmărirea producției, după care pe cel de inginer principal armare și probe nave noi, în final, de inginer de garanție.
S-a ocupat, în general, de construcția de nave noi și în special de prototipuri: cargou 1.930 tdw, mineraliere 55.000 tdw, mineraliere 65.000 tdw, petroliere 150.000 tdw, docuri plutitoare.

                                                          

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


 

Participă la schimburi cu constructorii navali din țâri foste socialiste și vizitează renumite șantiere occidentale cunoscute pentru performanțele obținute în domeniu.
Între anii 1985-1990, ca o recunoaștere a competenței, este numit inspector de specialitate în cadrul Comitetului de Stat al Planificării, Ministerul Economiei Naționale. Între anii 1990-1993 ocupă funcția de inspector de specialitate în cadrul Agenției Naționale de Privatizare, Investiții Financiare «Transilvania» S.A. Brașov. Cele două posturi, atât la A.N.P., cât și la S.I.F., le-a ocupat prin concurs, impunându-se prin competență și cunoștințele de specialitate.
 
După 1990 a urmat cursuri de specialitate în probleme de evaluări de societăți și piețe de capital ANEV AR și la COORONS & LYBRAND. În aceeași perioadă, a fost membru în consiliile de administrație la diverse societăți precum: Șantierul Naval, Meconst S.A., Minmetal S.A., Umex S.A. și altele.
 
Soția, Georgeta Concegulian, este economistă, iar fiul Ervant, inginer, licențiat al Facultății de Mecanică a Universității "Ovidius", secția de Echipamente și Instalații Navale. Ervant Ilie Concegulian este secretar al Comitetului Parohial al Bisericii Armene din Constanța și membru al Comitetului Uniunii Armenilor din România, Filiala Constanța”.
 

A încetat din viață la jumătatea lunii aprilie 2013.
 
#citește mai departe în „Armeni de seamă din România”
#„Armeni de seamă din România”
#Autor Simion Tavitian
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Sursa foto: „Armeni de seamă din România” de Simion Tavitian
 
Citește și:
 
#DobrogeaDigitală „Armeni sub cupola Academiei Române“, de Simion Tavitian, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian: Mihael Chircor, de la olimpicul național de ieri la întemeietor de noi specializări universitare
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari