Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Constănțeni cu biografii de savanți - Arabela Aprahamian

ro

11 Feb, 2020 00:00 2818 Marime text

Personalitate discretă, dar extrem de complexă, biografia constănțencei Arabela Sena Aprahamian și-a găsit un loc de cinste în primul volum al triadei Armeni de seamă din România,
publicistul Simion Tavitian prețuindu-i erudiția.




Specialist în domeniul dezvoltării sectorului privat, din partea Băncii Mondiale, Arabela Aprahamian s-a născut pe 18 iulie 1955, la Constanța, și este absolventă a Liceului „Ovidius”.

„Licențiată a Institutului Politehnic București, Facultatea Electronică și Telecomunicații. Lucrează o perioadă ca inginer șef atelier electric și de automatizări, iar mai târziu, conduce departamentul de întreținere și reparații aparatură medicală radiologică din cadrul ACIROM.


În anii 1989-1990 urmează un curs post-universitar în cadrul Facultății de Fizică a Universității București, încumetându-se să trateze o temă de mare actualitate: studiul radiațiilor radioactive.
Alegerea se datorește afirmării fizicii atomice din România – și chiar din lume - datorată savantului Horia Hulubei, care are meritul de a aduce contribuții importante în fizica neutronilor, în studiul elementelor transuraniere, în studiul reacțiilor nucleare, mai ales în ce privește interacțiile nucleare la energii joase, medii și înalte.


În 1991, având în vedere transformările radicale ce au loc în economia României, se consacră studiului tranziției de la sistemul de planificare centralizată la cel de economie reală de piață. În același an urmează: United Nations Center Of Transnational Corporations: Course on Foreign lnvestments and Privatization; Cfedidepartment For Economics Of The American Unnersity, Washington: Valuation Strategies and Techiques; apoi în 1992: UNDP: Industrial Project Appraisal and Valuation of Public Enterprises; în 1993: World Bank: Legal issues affecting privatization informer command economies; World
Bank: Privatization concepts & issues; World Bank: Course on procurement; în 1994: World Bank: Bid evaluation; în 1995: World Report Writing World Bank: Intensive workshop on. Procurement management; INTERNATIONAL SUMMER SCHOOL IN ECONOMICS LONDON SCHOOL OF ECONOMICS, London, EC 201„Intermediate microeconomics" ; 1996: LLC: Coursefor taskmanagers on Analysis & Evaluation of Investment projects; LLC: Project Finance and World Bank guarante; World Bank: Procurement workshop on consultant contracting; 1997: EDI-LLC: Corporate Finance; Foreign Exchange Markets, iar în 1998-2000: EMBA-ASEBUSS - Executive Master in Business Administration University of Washington, Seattle și ASEBUSS - șefa promoției 2000. (...)

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!


Om de vastă cultură și nedezmințită probitate, Arabela s-a preocupat, de asemenea, de filosofia științei. Iubește frumosul, îi plac artele vizuale, teatrul și, îndeosebi, cărțile. Ea rămâne, însă, în primul rând, omul căruia îi place să fie specialist de frunte în domeniul în care își desfășoară activitatea. Este un model viu și inedit, care-și gospodărește cu severitate timpul de lucru și-și disciplinează spiritul de scrutare și interpretare a adevărului științific”.



#citește mai departe în „Armeni de seamă din România
#„Armeni de seamă din România”
#Autor Simion Tavitian


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.


DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Citește și:

#DobrogeaDigitală „Armeni sub cupola Academiei Române“, de Simion Tavitian, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian: Dorința testamentară a maestrului Garabet Avachian nu a fost respectată


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari