Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:13 19 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Aram M. Frenkian și opera sa „de valoare fundamentală pentru filologia şi filosofia clasică”

ro

19 Mar, 2021 00:00 1261 Marime text

Erudit filosof și orientalist, personalitate de excepție a intelectualității românești de etnie armeană, Aram Frenkian a fost unul dintre cei mai de seamă clasiciști din spațiul nostru cultural.
 
S-a născut la Constanța pe 19/20 martie 1898 și, după absolvirea cursurilor Universității din Cernăuți, și-a continuat studiile la Paris, specializându-se în filosofie, limbi clasice și orientale.
 
Cu un doctorat în litere și filosofie, remarcat și notat „Magna cum laudae”, devine, în 1937, asistent la facultatea de literatură și filosofie din Cernăuți, Catedra de limbă și literatură greacă.

În 1940 se transferă la Universitatea din București, unde va preda până la sfârșitul vieții, curmate brusc, în urma unui infarct, la 10 septembrie 1964.


Frenkian vorba și scria în limbile română, germană, franceză, italiană, armeană și turcă. În ultimii ani ai vieții, s-a preocupat și de studiul limbii armene clasice, fără a-și pierde totuși din interesul primordial pentru literatura și filosofia greacă. A publicat peste 40 de lucrări, în numeroase limbi de circulație internațională.
 
În cartea „Armeni dobrogeni în istoria și civilizația românilor”publicistul Simion Tavitian consemnează mărturiile mai multor intelectuali despre profesorul Frenkian, printre care și cea a indianistului Cicerone Poghirc, care îl descria în termeni elogiși pe savantul armean: «Era o minte fantastică, un savant de talie excepţională, un elenist de primă mărime, specialist deopotrivă în filosofie orientală, în general, şi în sanscrită, în filosofia teoretică greacă. Tot el era unul dintre marii specialişti în matematica antică, asiro-babiloniană. În acelaşi timp, era un om de o modestie şi o bunătate cu totul excepţionale»”.
A fost membru al Societății de științe istorice şi filologice din România, la secţia de studii orientale şi vicepreședinte al Societății de studii clasice. În anul 1964 este numit șeful sectorului de istorie la Institutul de logică din București.
În toată această perioadă, Aram Frenkian a clădit o operă întinsă şi de valoare fundamentală pentru filologia şi filosofia clasică.
Spațiul spiritual din Orient şi Occident a constituit o minunată ocazie pentru completarea culturii sale, reușind să se mențină, ca specialist, la un nivel elevat. El n-a aparținut unei singure culturi, reușind, datorită vocației sale în învățarea limbilor, să-şi îmbogățească neîntrerupt cunoștințele, aprofundând culturile egipteană, sanscrită sau iraniană. A fost înzestrat cu o inteligență vastă, susținută de un nesecat interes pentru cele mai diverse domenii ale filosofiei şi științei.
Prin tot ceea ce a scris, fie că e vorba de lumea homerică, de Heraclit ori Aristotel, de tragicii sau scepticii greci, fie că s-a aplecat asupra unor teme din filosofia indiană, a relevat sensuri noi. Homer şi filosofia presocratică al} fost, în general, domeniile care i-au atras în mod deosebit atenția. Încă din anul 1933 a întreprins publicarea unor studii de filosofie presocratică, prin care reușește să precizeze în amănunt ideile acestor doi mari filosofi. (...)
În plină activitate creatoare, pregătind o lucrare asupra școlii peripatetice şi susținând ca în cadrul Centrului de logică să se întreprindă traduceri şi comentarii din Aristotel, Alexandre d' Apbrodisias, Ammonius Simplicius, moare la 10 noiembrie 1964, la Bucureşti, în urma unui atac de inimă acela care mai bine de trei decenii a scris despre suferința umanului, reprezentant de frunte al științei, savantul şi profesorul Aram Frenkian”.

 
 
#citește mai departe în „Armeni de seamă din România”
#„Armeni de seamă din România”
#Autor Simion Tavitian

 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:

#citeşteDobrogea In Memoriam Aram Frenkian, la 55 de ani de la dispariţie. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Între filozofie și matematică - Aram Frenkian, vorbitor de sanscrită, născut la Constanța
 
 
Comentarii
Cele mai recente postari