Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:18 01 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Apariția publicației „România Trans-Dunăreană“ - „Citim în ziar că onorabilul Nusret-paşa...“

ro

31 Aug, 2022 00:00 1830 Marime text
 
  • Unul din primele ziare din spațiul dobrogean, „România Trans-Dunăreană“a apărut pe 31 august 1880.

Pe 31 august 1880 apărea, la Tulcea, periodicul „România Trans-Dunăreană“, proaspăt ieșit de la cea dintâia tipografie locală apărută după reintegrarea Dobrogei intitulată „România“. Era printre primele periodice de acest gen din Dobrogea.
 
Se vindea la prețul de 10 de bani bucata sau la abonament anual la prețul de 20 de lei. Publicația avea o periodicitate bisăptămânală.
 
Tulcenii sperau inițial că va fi o gazetă longevivă  care să stârnească interes și admirație. Săptămânalul îngloba fel de fel de articole, de la anunțuri, la articole culturale și chiar articole în care locuitorii își prezentau doleanțele și problemele. La vremea aceea, fiind printre puținele publicații periodice, era destul de citit. În diferite documente îl găsim chiar și sub numele de  „România Trans-Danubiană“.
 


Din păcate periodicul nu a rezistat prea mult, în mai 1881 tipărindu-se ultima ediției.
 
În volumul I al cărții „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ semnat de istoricul Stoica Lascu regăsim integrat un articol din  „România Trans-Dunăreană“ pe care îl redăm mai jos.
 
„Citim în ziarul România Trans-Dunăreană, care apare la Tulcea, că onorabilul Nusret-paşa adjutantul Majestăţăi Sale Sultanului, încă de la ocuparea Dobrogei de către România, a trimes pe Omer Effendi ca împuternicit pentru a face se valoreze înaintea administraţiei române din Dobrogea, drepturile sele asupra unor imobile.
 
Administraţia refusă recunoşterea acelor drepturi şi concediă pe împuternicit sfătuindu-l a se adresa tribunalelor.
 
Nusret-paşa se adresă atunci ministeriului nostru de esterne, şi acesta recomandă afacerea din nou prefecturei, care erăşi nu dădu-se nici un resultat positiv cererei. Acum ense Nusret-paşa a presentat actele sele de proprietate comisiunei instituite pentru verificarea titlurilor în Dobrogea.
 
Onorata administraţiune a domenielor Statului cere din nou prefecturei ai comunica sciinţele ce ar poseda asupra validităţii pretenţiunelor lui Nusret-paşa.
 
Nusret-paşa cere între altele şi
 
1). Palatul administrativ din Tulcea.
2). Casarma infanteriei.
3). Palatul în care locueşte prefectul.
4). Casa cea mare în care se află spitalul comunal şi judecian.
5). Mai multe magazii în piatră.
6). Mai multe pieţe din oraş şi terenuri.
( „România Trans-Dunăreană", II, martie 1881: I )“ (sic!)
 
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii
Cele mai recente postari