Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:38 04 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân” din Constanța (1924-1925) Impresii, de-acum un secol, ale mirciștilor aflați în tabără la Câmpulung

ro

06 Jul, 2020 00:00 1821 Marime text

Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ pe anul școlar 1924-1925 conține cronici ale anului școlar, principalele evenimente celebrate, tabele ale bursierilor, rezultatele deosebite ale diverșilor absolvenți, însă și compuneri și creații artistice ale celor mai talentați dintre elevi.

Liceul s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare pe 30 noiembrie 1925, atunci când a fost celebrat Sfântul Andrei, patronul unității de învățământ.
Un capitol important este dedicat construcției noului sediu al liceului (cel actual, de pe strada Mircea), la acea vreme încă neterminat. În acest sens, sunt publicate listele cu cei care au contribuit financiar la realizarea acestui edificiu.

În cuprinsul acestui anuar aveam să descoperim un articol aparte intitulat „Colonia liceului, din vara anului 1925. Scurtă dare de seamă”, scris de elevul din a VII-a Ion Muche.
 

„În mijlocul nerăbdării generale, plecarea spre frumoasa Bucovină s'a anunţat pe ziua de 16 Iulie 1925, ora 2 d.a. După un drum cam obositor, ajungem în liniștitul şi pitorescul orăşel Câmpulung, pe ziua de 17 Iulie.
Oraşul, după cum spune şi numele, e așezat într'o vale lungă, înconjurată de munţi. O stradă principală îl tae dela un capăt la altul, stradă, care e şi
centru economie; deoarece toate prăvăliile şi dughenele sunt înşirate dea lungul ei. Case mici, acoperite cu şindrilă, sunt risipite într'o neorânduială veselă.
Atâta tot. Aerul tare, amestecat cu miros de brad ameteşte pentru prima dată pe călătorul, care urcă potecile întortochiate ale muntilor. Apa rece şi limpede ca cristalul, opreşte suflarea gâfâindă a copilului sburdalnic.
O parte din copii au fost adăpostiți de «Internatul de copii români» şi 11 au fost încartiruiți în liceul «Dragoş Vodă. Îndată după sosire, toţi elevii
au fost cântăriți (24 Iulie) şi în ziua plecării au fost cântăriți din nou. Rezultatul a fost mai mult ca îmbucurător, căci unii elevi au crescut în greutate mai mult de 2 kgr.
Colonia şcolară a fost condusă, de dl director G. Coriolan. Hrana a fost cât se, poate de bună şi îndestulătoare. Dimineaţa lapte, la amiazi două feluri de mâncare şi seara asemenea.


DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


Excursii mari nu s'au făcut, din cauza numărului prea mare de elevi, în comparaţie cu fondurile de care dispuneam. În schimb, n'a rămas munte
din vecinătate necutreierat de picior de-al nostru.
În fiecare dimineaţă când aerul rece ne înviora plecam plini de voioşie spre munţii acoperiți cu brazi şi nu ne'ntorceam în oraş, decât când soarele era la amiazi. Am strabătut, fermecaţi de frumuseţea naturii, valea «Dea», am rătacit pe muntele «Tomnaticului» cu panorama aşa de romantică şi pitorească, am ridicat de multe ori panta abruptă a «Runcului», unde la umbra brazilor falnici citeam, cântam. Cei mici se perdeau prin lăstari, căutând fragii fragezi, ce se ascundeau pe sub cioturi, pe sub frunzele crestate. Liniştea adâncă a pădurii te legăna uşor într'o lume depărtată. Într'o vineri, am înconjurat muntele «Bodea», fiind conduşi de dl profesor
Bodnariu. Numai soarele învăluit într'o mantie purpurie ne-a făcut să ne gândim că trebuie să ne'ntoarcem acasă.
În ziua de 5 August, am vizitat casa bătrânului gospodar Al. Flocea, aşezată în valea «Seacă». E făcută din drugi de stejar, ciopliti şi înjghebaţi în mod rudimentar. Pereţii neregulaţi, ferestrele mici.
E acoperită cu şindrilă inegrită. Povara anilor a înclinat-o puţin la dreapta. Gospodarii susţin că e de 200 ani, alţii spun că e de vreo 300 ani. În fața
ei se profilează cu măreţie piscul Rarăului, cu panta golașă şi înălbită şi ceva mai spre dreapta, Pietrele Doamnei. Aerul tare al munţilor a îmbujorat feţele palide ale micuților şi le-a dat vioiciunea şi bucuria vieții, pecete a sănătăţii desăvârşite”.#citește mai departe în Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân” din Constanța (1924-1925)


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.


DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.


b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Citește și:

#DobrogeaDigitală – Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1924-1925): Demostene Tranulis, între principalii donatori ai construirii Colegiului „Mircea”


 
Comentarii
Cele mai recente postari