Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:22 28 01 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Acte şi documente din corespondenţa diplomatică a lui Mihail Kogălniceanu relative la Resboiul Independenţei României 1877-1878”, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

ro

24 Dec, 2019 00:00 844 Marime text

Volumul „Acte şi documente din corespondenţa diplomatică a lui Mihail Kogălniceanu relative la Resboiul Independenţei României 1877-1878” a fost alcătuit şi publicat de Vasile Kogălniceanu, la cinci ani după evenimentele care au premers şi au marcat revenirea Dobrogei sub administraţie românească, în urma Tratatului de la Berlin, ce a pus capăt Războiului Ruso-Turc.

Cartea, însumând peste 600 de pagini de corespondenţă, acte şi documente revelatoare pentru momentul istoric menţionat, este o dovadă vie a ceea ce a însemnat personalitatea marelui om de stat Mihail Kogălniceanu şi influenţa sa covârşitoare ca întemeietor al României moderne.


După moartea lui Kogălniceanu, survenită în 1891, istoricul V.A. Urechia a militat pentru ridicarea unui monument naţional dedicat marelui om de stat. Redăm mai jos discursul său, cu ocazia inaugurării, la Galaţi, a unui modest bust de bronz şi publicării primei „fascicule” din opera literară, istorică şi a corespondenţei politice, întocmită de Vasile M. Kogălniceanu, „demnul fiu al marelui bărbat”:


„Nu mai este în viaţă acel bărbat, care în esenţa geniului său a plămădit şi renchegat neamul românesc. Nu mai este între noi acel bărbat, care în curgere de jumătate de secol de laboare a cristalizat o bună parte din idealul Naţiunei române, prin Unirea Principatelor (care fără de Kogălniceanu nu se făcea), prin deşteptarea consciinţei romanice, prin patriotism, prin aşezarea instituţiunelor politice pe temelii democratice, prin înarmarea Naţiunei cu puşcă şi cu carte !...


Nu mai este acum acel bărbat, cel mai cult, cel mai învăţat dintre contimpuranii săi…
Unde este acela, la şcoala căruia, de istoric, de publicist, de naţionalist, s-a format generaţiunile, cari sub direcţiunea lui ne-a dat Unirea, dinastia lui Carol I şi independinţa ? Unde este factorul de căpetenie a tot ce există, steaua conducător a Românilor de sub jug străin, desrobitorul ţiganilor (căci el a ascuţit pana cu care domnii Moldoveni au semnat acea desrobire) ? Unde este împroprietorul ţăranului ? Unde este apărătorul drepturilor ţărei la Congresul de la Berlin, el, în faţa căruia marele Bismarck, după ce-i ascultă pledoaria, se ridică în picioare, dând acest exemplu tuturor colegilor săi din Congres, şi zise cu mirare : La Roumanie a ses hommes !”


DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!Documentele publicate în volum, referitoare la un moment istoric fundamental al României, sunt menite să pună în lumină eforturile diplomatice ale unui ctitor de istorie românească, iar ZIUA de Constanţa îşi face datoria de a aduce în conştiinţa publică, prin prezentarea integrală a cărţii în Biblioteca Digitală, o mărturie preţioasă de patriotism, dedicare şi inteligenţă politică, la sfârşit de secol XIX.
 
 
Comentarii
Cele mai recente postari