Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Florica“ de Ion Pillat și Stefan Popescu

ro

07 Jan, 2022 00:00 2046 Marime text


Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.


 
Volumul „Florica“ prezintă o serie de poeme scrise de Ion Pillat ilustrate cu picturi realizate de Ștefan Popescu, unul dintre gravorii de referință din arta românească. Cartea a fost publicată în anul 1916 la Atelierele „Culturii Naționale“, toate exemplarele tipărite purtând și semnăturile autorilor.
 
Semnatarii cărții au fost membri ai Academiei Române. Ion Pillat (n. 1891 – d. 1945), nepot al renumitului Ion C. Brătianu, rămâne o personalitate marcantă, multe dintre operele publicate fiind repere în literatura română. Pictorul Ștefan Popescu (n. 1872 – d. 1948) este recunoscut pentru lucrările sale, înalte referințe în dezvoltarea graficii de șevalet cât și a gravurii din România.
 
Volumul cuprinde 27 de poezii după cum urmează:

Ctitorii
Închinare
Florica
Mormântul
Vârful Dealului
In Vie
Castanul cel Mare
Rădăcini
Cireşul
Spre Izvorani
Pădurea din Valea Mare
Cucul din Valea Popii
La zâvoi
În luncă
În Parcul Goleştilor
Lumină, Iarna
Biserica lui Horia
Căsuţa din copac
Casa din deal
Cămara de fructe
Odaia bunicului
Ochelarii bunicii
Capela
Odihna tatii
Străinul
Comoara
Adio la Florica
 
Citește și:
 
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul are 92 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
Citește în format integral

352


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari