Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:32 27 09 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „A rămas în istorie, nu prin opera sa, ci datorită influenţei personale pe care a avut-o asupra contemporanilor”

ro

15 Feb, 2022 00:00 2407 Marime text
  • Pe 15 februarie 1840, se năștea Titu Maiorescu, una dintre personalităţile marcante ale culturii și politicii românești
 
Născut la Craiova, pe 15 februarie 1840, într-o familie de cărturari (tatăl său, Ioan, a fost profesor la Colegiul „Sfântul Sava”, director al Eforiei Instrucțiunii Publice și profesor la Școala Superioară de Litere din București), Titu Liviu Maiorescu o ocupat un loc proeminent  în viața culturală a României, în a doua jumătate a secolului XIX.A fost un avocat apreciat, faimos critic literar, pedagog, politician și scriitor. Este unul dintre fondatorii Academiei Române și membru în înaltul for cultural și științific.

În 1860, alături de I. Negruzzi, Th. Rosetti, Petre P. Carp şi V. Pogor, a înfiinţat societatea „Junimea”, în jurul căreia s-a creat cel mai important curent cultural și literar românesc. Şapte ani mai târziu, a înfiinţat revista „Convorbiri literare“.

Între 1912 și 1914, devine prim-ministru al României, ocupând ulterior și alte portofolii (ministru de interne, ministru al domeniilor etc).

Despre el, au circulat în epocă - și chiar mai târziu, până în contemporaneitate - tot felul de informații denigratoare la adresa moralității sale și a modului în care își rezolva conflictele. S-a vorbit mult despre păcatele lui, despre lipsa de talent literar și de calitățile umane îndoielnice. Rămâne, totuși, o figură marcantă a epocii, care a influențat destine și de care sunt legate numele și creaţiile marilor noștri clasici, precum Eminescu, Creangă, Slavici, Caragiale şi alţii.
 
Iată, mai jos, câteva considerații ale scriitorului dobrogean Pericle Martinescu, pe marginea jurnalului lăsat de Titu Maiorescu, inserate în volumul Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”:
 
„Am început să citesc al doilea volum din Însemnările zilnice ale lui Maiorescu (anii 1881-1886). Mărturisesc că nu mă încântă. Le citesc totuşi cu interes. Şi poate că nici n-ar trebui să pretind mai mult - să cer literatură de la un jurnal intim de o desăvârşită sinceritate. Uneori e interesant prin datele consemnate, alteori prin reflecţiile - rare - sau gândurile ce-i vin în fuga condeiului. T.M. a fost un temperament echilibrat, îngrijit totdeauna de partea materială, şi în fiecare pagină aminteşte de temperatura zilei, de confortul personal, ţine socoteala fiecărui ban cheltuit, având însă şi un interes deosebit pentru manifestările spiritului.

A fost în orice caz mai mult avocat decât filosof și un avocat bine instalat, în viață și în profesie, căruia îi mergeau admirabil treburile. Cred că a rămas în istorie, nu prin opera sa, ci datorită influenţei personale pe care a avut-o asupra contemporanilor. Cât despre rest, nu văd - în afară de discursurile omului politic - ce a rămas de la el, valabil astăzi. Poate îl judec eu aşa, care n-am fost niciodată „maiorescian" (ba, dimpotrivă!) însă sincer vorbind cam asta e situaţia lui. N-are, în toate aceste însemnări zilnice, nici o sclipire, nici o pagină care să te mişte, nici o relatare care să iasă din banal. Totul e plat, amorf, anost. Și totuși - ciudat! - îl citesc cu multă curiozitate. Probabil că ăsta este principalul merit al unui jurnal intim.”
 
 
#citeşte mai departe în „Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu
#Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”
#Autor Pericle Martinescu

Dacă în urmă cu 124 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Sursa foto: captură youtube/arhiva tvr


Citeşte şi:  #Dobrogea Digitală: Titu Maiorescu și „păcatele” sale
 
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii
Cele mai recente postari