Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:58 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Conferințele Academiei Române, acum doar la un click distanță

ro

16 Oct, 2021 00:00 3028 Marime text
  • Conferința prof.univ. Luisa Flonta, care ne familiarizează cu modul în care percepem și decodificăm muzica
 
Conferințele Academiei Române, reunite sub genericul „Conexiuni“, constituie un proiect menit să răspundă uneia dintre principalele misiuni ale înaltului forum cultural și științific, aceea de a oferi repere autentice pentru națiunea română și de a stimula viața intelectuală.
Conferințele sunt susținute de membri ai Academiei Române și de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarității.

Prelegerile au fost gândite cu un grad sporit de accesibilitate și sunt destinate publicului de orice vârstă și de orice formare intelectuală, umanistă ori științifică, specialiști afirmați sau tineri aflați la început de carieră. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și chiar liceal, cu scopul de a orienta și a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacității analitice și manifestarea spiritului creativ.

Conferințele sunt înregistrate și publicate pe canalul YouTube al Academiei Române (https://bit.ly/3whyCkY), fiind disponibile în regim gratuit.
Expunerea recentă a doamnei prof. Maria-Luisa Flonta, membru corespondent al Academiei Române, tratează modul în care percepem și decodificăm undele sonore ce alcătuiesc un fond muzical.

Conferința „Cum auzim muzica și de ce ne place ea?“  ne aduce detalii despre motivele pentru care o creație muzicală ne declanșează o stare de plăcere sau de insatisfacție, în funcție de cât de mult ne identificăm cu forma și cu mesajul sonor.

 Structurat în două părți, discursul pune accent pe studiile medicale și pe experimente perceptive, demonstrând faptul că există o strânsă legătură între caracteristicile sunetelor și calitatea senzației percepute.
Prezentarea ne facilitează înțelegerea modului fiziologic în care se formează senzațiile și percepțiile sunetului, care stau la baza procesării cerebrale și a receptării creațiilor muzicale, implicând propagarea sunetelor în spațiul auricular, traseul informației auditive, formarea impulsurilor nervoase și decodarea la nivel cerebral.
Conferința prof.univ. Luisa Flonta este un bun prilej pentru public de a se familiariza cu subiectele de cercetare specifice neuroștiințelor, demonstrând că simplele senzații auditive sunt punctul de pornire a emoțiilor estetice și a predicțiilor muzicale.

 
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti

Proiectul #DobrogeaAcademică , asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.

Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii
 
Sursa foto: acad.ro
 
Citește și:
#DobrogeaAcademică: Pandemia și economia. Ce va fi după?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari