Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:53 20 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea Digitală Gânduri de Crăciun

ro

25 Dec, 2020 00:00 2462 Marime text

 
Cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului Iisus Hristos, vă propunem articolul „Gânduri de Crăciun”, semnat de preotul Vasile Nartea (1913 - 1993), cel care a fost timp de 50 de ani preotul bisericii „Sf. Gheorghe” din Mangalia.
 
Preotul Vasile Nartea s-a născut pe 6 martie 1913, în satul Cotu Ciorii, judeţul Buzău, din părinţii Tatu şi Ileana. Şcoala primară a absolvit-o în satul natal, seminarul teologic l-a urmat la Buzău, iar facultatea de teologie, la Cernăuţi. Pe 8 mai 1937 s-a căsătorit cu Laurenţia Aldea, din comuna Saraiu, judeţul Constanţa. Între 1934 şi 1940 a fost pedagog la Liceul Industrial de Băieţi din Constanţa, iar pe data de 1 iulie 1940 a fost numit preot la parohia Arsa, judeţul Constanţa. Pe 1 decembrie 1942 a fost transferat la biserica „Sfântul Gheorghe” din Mangalia, unde a slujit până la trecerea sa la Domnul, în anul 1993. Între 15 august 1952 şi 26 aprilie 1953 a fost reţinut pentru cercetări de regimul comunist şi închis la Capul Midia.


Preotul Vasile Nartea a fost și colaborator al revistei eparhiale „Tomis, unde, printre altele, a publicat și articolul „Gânduri de Crăciun”, în nr. 12, anul XIX, decembrie 1942.
 
În prima parte a articolului, preotul Nartea ne îndeamnă la un exercițiu de imaginație și ne duce cu ochii minții la Betleem, în staulul în care s-a născut Iisus, iar spre final ne propune să medităm la importanța sărbătorii, care ar putea să ne schimbe în bine, atât pe noi, cât și lumea întreagă:
 

 
Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos a fost de actualitate nu numai acum două milenii, ci cu cât se îndepărtează în timp, cu atât ia proporţii mai mari. Chipul celui ales să mântuiască lumea a atras atenţia tuturor: a istoricilor, care au căutat să-i fixeze persoana umană în timp şi spaţiu, a pedagogilor, care l-au pus ca ţintă a educaţiei, a filosofilor, care au îngenunchiat lângă sistemele lor neputincioase, orbiţi de măreţia lui Iisus. L-au cântat poeţii care s-au preumblat cu imaginația lor pe culmile însorite ale cerului, L-au slăvit îngerii lui Dumnezeu din înălțimi.
 
Încerc să închid ochii minţii. Las sufletul liber.... Conturul lumii înconjurătoare dispare. Ecoul vocii îngerilor se aude, parcă, undeva departe, împlântându-se în văzduh, spărgând spaţiile interplanetare, ondulându-se puţin, pe unde întâmpină rezistenţă, şi coborând în jos către planeta noastră, care arde în flăcări... Deschid ochii minţii şi mă afund în trecut. Sparg colbul vremii şi revăd minunea întocmai. Văd un oraş patriarhal, înconjurat de munţi, asemenea unui trandafir frumos, care-şi deschide corola înspre cer, cum a comparat fericitul Ieronim, oraşul Bethlehem... O fecioară orfană, de o frumuseţe îngerească, model de curățenie, de smerenie, de nevinovăţie, de credinţă puternică şi sinceră... Un copil născut de curând, cu ochi scânteietori de divin, cu bucle mari ondulate şi revărsate peste frunte, aşa cum ni L-ar arăta imaginaţia...
 
O iesle, în fine, unde odihnesc câţiva ogrinji (n. red. resturi de paie, de fân,  nemâncate de vite) şi.. de jur împrejur... aburi ridicându-se în valuri în sus, iar în tării (n.red. ceruri) cuvintele: ,,Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, pe pământ pace, între oameni bună voire”, sburând ca nişte păsări din paradis. Un pictor de seamă ar putea, din câteva aruncături de pensulă, să redea imaginea minunii întocmai.
 
Să ne oprim un moment la marginea neantului şi, cu sufletul curat, să medităm asupra Naşterii Domnului... Dacă ar reuşi fiecare să materializeze această faptă, atât de duioasă prin măreţia ei, aşa cum o vede mintea eruditului creştin, câte învăţăminte n-ar putea scoate din ea. Simplitatea şi modestia, care nu mai sunt decât oaspeţi neprimiţi în sufletele noastre, ar lua proporţii de îngerească covârşire. Sufletul s-ar dezbrăca de haina geloziei şi gheaţa ce-l acoperă s-ar topi şi ar emana din ea miresme de duh sfânt, iar armele vrăşmaşe ar amuţi şi s-ar prăbuşi la pământ, dinaintea CRUCII...
 
Bolnavul n-ar mai suferi, săracul n-ar mai ofta, iar lacrima caldă a văduvei şi orfanului s-ar usca la căldura dragostei lui Iisus. Şi anul acesta aşteptăm cu aceeaşi nerăbdare Naşterea Domnului Iisus. Îl aşteptăm să vină aşa ca acum două milenii, să străbată cu picioarele Sale toate cărările de seamă ale lumii, să cuprindă cu privirea Lui toate orizonturile acesteia, să potolească cu vorba Lui dulce toate inimile zbuciumate întâlnite în cale, să-Şi verse sângele Său pe cruce, pentru ca noua Sa învăţătură, cu căldura ei angelică, să se poată cimenta în inimile atâtor credincioşi.
 
(...) Îl aşteptăm să vină şi să împletească dragostea Sa la vitejia noastră, aşa ca şi în trecutul nostru istoric, să lupte alături de noi, prin sclipiri de luminiţe şi ecou de cântări îngereşti prin duh de evanghelie. Să spună duşmanilor noştri din cele patru puncte cardinale: ,,Eu sunt calea, adevărul şi viaţa” şi să ridice alături de noi, stindardul dreptăţii româneşti, pe toate teritoriile pierdute, prin nesocotirea celei mai sfinte dreptăţi româneşti.
 

#citește mai departe în revista  revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr. 6, anul VIII, iunie, 1931.

Foto: Ionuț Druche
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Despre Ionuţ Druche

S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
 
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citește și:

Superstițiile la români
 
 
Comentarii
Cele mai recente postari