Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:49 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – Acces universal la informație Grija și respectul față de cultura dobrogeană

ro

27 Jan, 2021 00:00 3623 Marime text
  • Digitizarea documentelor tradiţionale în scopul conservării, prezervării colecţiilor şi al accesului rapid la informaţii este o prioritate a societăţii informaţionale.
Fondul Documentar „Dobrogea de Ieri și de Azi" este un proiect on-line de mare anvergură, demarat de cotidianul "Ziua de Constanța" în luna noiembrie a anului 2017 și cuprinde cărți, publicații (ziare și reviste - periodice sau cotidiene), fotografii, manuscrise, precum și alte documente de arhivă (scrisori, vederi de epocă etc).

"Dobrogea de Ieri și de Azi" tratează povestea reală a provinciei danubiano-pontice, ținând cont de toate domeniile de activitate care, reunite, recompun imaginea acestui ținut.
Biblioteca Digitală prezintă lucrări din domeniile istorie, cultură (arte), social, economic, politic- administrativ, educație (învățământ), medicină etc. Se regăsesc aici materiale prețioase, care scot în evidență multi-etnicitatea și multi-culturalitatea acestor meleaguri. Este structurată pe mai multe paliere, secțiuni, după cum urmează: Citește Dobrogea, Personalități Dobrogene, Tomis - Revista Eparhială, Cărți despre Dobrogea, Analele Dobrogei, Revista Teatrul, Alte Publicații, Documente, autografe și facsimile, Hărți.

Sunt prezentate lucrări referitoare la etniile care compun populația Dobrogei, insistându-se asupra autorilor de etnii diverse (armeni, greci, turciși tătari etc) și asupra comunităților etnice (istoric, tradiții și obiceiuri, etc).

De asemnea, se regăsesc numeroase opere care tratează universul marin (și maritim), componentă ce aparține exclusiv Dobrogei, conferindu-i un fermecător element de unicitate.
Au fost salvate, și puse la dispoziția cititorilor, opere extraordinare, vechi de aproape un veac, sau chiar mai bine, și care erau condamnate la dispariție.
Biblioteca Digitală cuprinde lucrări ce tratează povestea acestui ținut, începând cu cele mai vechi timpuri, trecând prin Antichitate, Ev Mediu, Epocă Modernă și sfârșind cu vremurile contemporane.

Prezintă biografii și lucrări semnate de marii dobrogeni care și-au adus aportul la îmbogățirea patrimoniului cultural-regional și a celui național.

În acest proiect se regăsesc două componente importante: grija și respectul față de cultura dobrogeană, față de caracterul său unic în România și încrederea că generațiile viitoare vor folosi și aprecia toate aceste informații. Urez succes echipei cotidianului "ZIUA de Constanța" și îi asigur de întregul sprijin din partea Consiliului Județean Constanța în demersul lor meritoriu.
 
Mihai Lupu,
președinte al Consiliului Județean Constanța

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari