Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:49 27 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristian Cealera - „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea”

ro

12 Oct, 2020 00:00 4434 Marime text


 
Avem, în sfârșit, odată cu apariția cărții lui Cristian Cealera, „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea” - un roman-document al Constanței interbelice.
Nu e puțin lucru, pentru că, în spatele textului care curge ușor, agreabil, se ascund multe ore de documentare serioasă, de studiu atent al celor mai mici detalii, începând cu cele privitoare la încadrarea istorică, la date sau personaje reale, și terminând cu cele legate de atmosferă sau vestimentație.

Primii 100 de abonați la newsletter-ul ZIUA de Constanța primesc cartea „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea” de Cristian Cealera, cu autograf.

 Abonează-te la newsletter și poți să primești cartea!


Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea” este, așa cum ni se indică pe copertă, un roman istoric, recent apărut la editura ieșeană „StudIS” – o carte frumoasă, la care au contribuit graficianul Mihaela Florescu (autoarea coperților) și Ingrid Linda Petcu Levei, cu desenele interioare.
 
Punând laolaltă, inspirat, vocația de prozator și pasiunea pentru istorie a talentatului autor constănțean, ineditul roman reface, în cele peste 400 de pagini, istoria unei singure zi petrecute în urbea tomitană: 23 iulie 1926.

E o încercare nu lipsită de curaj și provocări, iar gândul ne duce la James Joyce și la celebrul său „Ulise”, în care acțiunea se petrece de asemenea într-o singură zi.

O zi specială și obișnuită, deopotrivă, în care viața pulsează cu putere, în care destine se configurează și se întrepătrund, în care lumi se nasc și se năruie, o imagine dinamică a unui univers bogat în fapte, gânduri și emoții.

Străbătută de personaje pitorești, extrem de vii și de bine conturate, cartea are o intrigă polivalentă, cu inserții de roman polițist sau de dragoste, precum și o structură panoramică bine pusă la punct.
 
 
   

 Abonează-te la newsletter și poți să primești cartea!

Romanul „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea” alternează multiple fire narative, personajele aparent distincte intersectându-se ulterior în cele mai surprinzătoare situații.

Se conturează astfel încet, misterios și incitant, o lume căreia cititorul îi devine martor direct, implicat în poveste și curios să afle cum se vor încheia tribulațiile celor ce populează, cu bucuriile sau cu dramele lor, universul vibrant al romanului.

Scris pentru cititori inteligenți, care iubesc literatura și știu să aprecieze la justa valoare acribia unui autor pasionat de istorie, romanul lui Cristian Cealera este un dar adus nouă, tuturor celor ce iubim Dobrogea și suntem parte a conștiinței și spiritualității sale.
 
 
   

 Abonează-te la newsletter și poți să primești cartea!

 
 
 
Comentarii
Cele mai recente postari