Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:58 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Județean Constanța, mesaj de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 (VIDEO)

ro

09 Mar, 2022 00:00 1221 Marime text
 
 
Cu ocazia „Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989“, Consiliul Județean Constanța, prin intermediul președintelui Mihai Lupu, a transmis următorul mesaj de comemorare a  victimelor regimului comunist:
 
Îi amintim astăzi cu respect, pe toţi cei care au suferit în perioada 1944-1989 în închisorile comuniste din toată țară. De la lideri politici, la preoți, profesori sau intelectuali de marcă, toţi cei care nu au pactizat cu puterea comunistă au fost persecutaţi, arestaţi şi condamnaţi la închisoare. În perioada regimului comunist, au existat în România 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici.

Generația noastră comemorează, respectă, dar conștientizează prea puțin suferința românilor din închisorile comuniste. Realizăm prea puțin iadul creat special pentru opozanții regimului comunist, dar și demnitatea, tăria de caracter, credința, bunătatea și mai ales sacrificiul de sine de care acești martiri ai României autentice au dat dovadă.

În cei 45 de ani de regim comunist, în aceste așezări ale groazei și-au găsit sfârșitul peste 800.000 de români, din cei peste 3 milioane care au fost închiși pe nedrept. Amploarea genocidului s-a extins şi în lagărele de exterminare ale Canalului Dunăre-Marea Neagră, unde zeci de mii de muncitori, majoritatea deţinuţi politici, au îndurat teroarea şi atrocităţile acestui regim.

Toţi aceşti eroi şi martiri anticomunişti au luptat împotriva unui regim criminal, un regim menţinut prin teroare şi minciună.

Din păcate, aceşti nori negri ai istoriei nu au rămas atât de în urmă, iar astăzi securitatea europeană este ameninţată în momente în care nimeni nu mai credea că valorile şi principiile fundamentale ale democraţiei, libertatea şi statul de drept mai pot fi zdruncinate atât de puternic.

Suntem datori moral celor care au murit în închisori pentru demnitatea poporului român şi tuturor celor care au resimţit abuzurile acestui sistem totalitar. Avem obligaţia, ca în aceste momente în care libertatea este greu încercată, să apărăm cu mai multă fermitate valorile democratice şi să cultivăm solidaritatea şi dialogul într-o lume marcată de violenţă.

Să le onorăm suferința și să le luăm ca model spiritul de rezistență!

Să le cinstim astăzi memoria celor pentru care dorinţa de a apăra libertatea şi demnitatea societăţii româneşti a însemnat mai mult decât propria viaţă!
Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei plecați dintre noi!
 
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța


 

Citește și:

De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă (VIDEO)

Au pătimit apărând credinţa şi demnitatea poporului roman. 9 martie - Ziua Detinuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 (VIDEO)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari