Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Comunitatea Elenă din Constanţa“, de Stavros Manesis

ro

17 Nov, 2018 00:00 2252 Marime text
Finalizată în jurul anilor 1940, tipărită la Atena în anul 1952 şi publicată în România, pentru prima dată, abia în anul 2013, lucrarea „Comunitatea elenă din Constanţa” poartă semnătura renumitului filolog grec Stavros Manesis, care a stat la Constanţa doar doi ani, „în timpul anilor şcolari 1938 - 1940”, timp în care, aşa cum precizează chiar el în prologul lucrării, a cunoscut îndeaproape Comunitatea Elenă din Constanţa, el lucrând aici ca profesor de gimnaziu.
„Călăuză preţioasă şi sprijin” în munca de investigaţie a autorului a fost doctorul Hector Sarafidis. Materialele scrise de acesta şi contactul direct cu comunitatea prin intermediul unui om de-al casei aşa cum era doctorul Sarafidis au făcut ca Stavros Manesis să adune în numai doi ani numeroase informaţii despre istoria grecilor din Constanţa.
Toate acestea au fost aşternute pe hârtie, în cadrul unei lucrări care ar fi trebuit să apară încă de la acea vreme şi în România. Condiţiile sociale şi politice nu au fost, însă, prielnice, lucrarea apărând numai în limba greacă la Atena în anul 1952. 
După anii 1990 lucrarea a fost descoperită la sediul organizaţiei din Constanţa de una dintre membrele comunităţii, dr. Despina Hagiu, care a şi tradus-o ulterior, împreună cu Diana Cărburean.  
Lucrarea este bilingvă, alături de versiunea în limba română, fiind redat integral şi originalul lucrării, în limba greacă.
 
Cartea a fost pusă la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa, spre digitalizare, de Comunitatea Elenă „Elpis“. 
Lucrarea are 119 pagini şi poate fi descărcată de mai jos. Dimensiune fişier: 22.3 MB
 
Citește în format integral

442


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari