Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:45 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Serviciul de stare civilă pentru oficierea căsătoriilor în Constanţa, în anul 1945

ro

28 Sep, 2022 00:00 3455 Marime text
 
  • Serviciul pentru oficierea căsătoriilor era organizat pe baza legii nr 143 din 25 februarie 1942.
  • Prestarea serviciilor se făcea de către un serviciu specializat pentru oficierea căsătoriilor, într-un cadru de solemnitate, într-o sală de receptive, special amenajată de Oficiul de Stare civilă, cu ornamentații, covoare și luminație specială.

Serviciul pentru oficierea căsătoriilor funcționa în cadrul administrației municipale, fiind condus de șeful biroului de stare civilă, ajutat de un personal specializat, care putea să-l suplinească în orice moment.

Căsătoriile erau clasificate după rang, existând trei ranguri: rangul I, rangul II și rangul III. Ultimul rang era destinat celor care nu aveau mijloacele necesare pentru a achita oficierea unui astfel de serviciu.

Căsătoriile de rangul I erau oficiate direct de primar, în sala de recepție a serviciului. Căsătoriile de rangul al II-lea și cele de clasa I erau celebrate de ofițerul de stare civilă delegat. Căsătoriile de rangul al III-lea erau efectuate în comun pentru mai multe cupluri căsătorite, în același timp, în salonul Stării civile, de către ofițerul de stare civilă delegat.

În funcție de veniturile fiecărui cuplu căsătorit, serviciul se îngrijea ca acela să fie în funcție de taxele achitate.

Toate căsătoriile, indiferent de rangul acestora erau oficiate într-un cadru solemn. Se stabilea ora și ziua când urma să aibă loc procesiunea și se luau toate măsurile pentru a se putea oficia în cele mai bune condiții actul căsătoriei.Serviciul de Stare Civilă se preocupa de modernizarea spațiului pe care îl gestiona, înlocuind inventarul vechi sau uzat. Pentru o buna funcționare a serviciului se puteau face propuneri de către salariați dar și de către cei cărora le era destinat acest serviciu.

Căsătoriile erau oficiate în baza unor cereri verbale adresate șefului oficiului de Stare Civilă, numai după achitarea taxelor și a tarifelor fixate în regulamentul primăriei de funcționare a Serviciului de Stare Civilă. Se ținea cont de clasa căreia îi aparținea respective căsătorie, pentru că taxele erau mult mai mari pentru cei din prima categorie, dar și serviciile erau mult mai generoase.

Dosarele de căsătorie erau organizate ținând cont de nume, categoria din care făcea parte, data la care urma să se desfășoare și erau însoțite de o chitanță care atesta achitarea taxei.

În ceea ce privește achitarea acestor taxe, valoarea lor era următoarea:
  • căsătoriile de rangul I -20.000 lei;
  • căsătoriile de rangul al II-lea – 10.000 lei, iar
  • căsătoriile de rangul al III-lea- 3.000 lei.
Dacă se înregistrau situații în care se dorea oficierea unor căsătorii în afara serviciului sau în zilele lucrătoare, taxele puteau fi majorate, fiind o dublare a taxei respective. Pentru situațiile în care oficierea se realiza în zile de sărbătoare fie ele naționale sau religioase, taxele percepute erau de asemenea, duble.

Taxele percepute de un funcționar al oficiului respectiv erau transferate de două ori pe lună în casieria primăriei. Fondurile necesare funcționării serviciului se aprobau de primar, aflându-se în capitolul I al veniturilor și cheltuielilor instituției locale.

Acest serviciu era aducător de venituri pentru Primăria Constanța și pentru primăriile din Dobrogea. Taxele variau în funcție de posibilitățile constribuabililor, fiind mai mari în mediul urban și mai reduse în mediul rural.
 
Bibliografie:
SJANC, fond Primăria Constanța, dosar 37/1945
Valentin Ciorbea, Evoluția Dobrogei în perioada 1918-1944, Editura Ex Ponto, Constanța, 2005.

Despre Adrian Ilie:
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Director adjunct Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța (2020)/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.

Citește și: #citeșteDobrogea Starea socială și nivelul de pregătire al dobrogenilor în perioada interbelică


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari