Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:32 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Revista Ex Ponto, o publicație reper pentru memoria și identitatea noastră culturală

ro

30 Dec, 2020 00:00 2567 Marime text


A ieșit zilele acestea de sub tipar nr.3-4(66-67) al revistei Ex Ponto.

Așa cum ne-a obișnuit de peste 17 ani, de când apare la Constanța, ca un reper în cultura acestui spațiu, revista ne răsfață și de această dată cu texte de calitate, cu proză, versuri, eseuri, comentarii sau interviuri, ele reconfirmând vorba cronicarului, care socotea „cetitul – cea mai de folos zăbavă”.

Oricât de utilă și practică a devenit lectura digitală, rămâne într-adevăr o plăcere să răsfoiești o publicație „vie”, să adulmeci mirosul de hârtie și să te bucuri de foșnetul paginilor, cu atât mai mult cu cât descoperi între coperți lucruri de preț, așternute de oameni talentați, care nu își lasă harul intimidat de crize sau pandemii trecătoare.

Acest ultim număr al anului 2020 grupează colaborări de prestigiu, dintre care am remarcat interviul cu Alex.Ștefănescu, aflat în dialog cu Iulian Talianu, un interesant fragment de roman fantastic, semnat de Diana Dobrița Bîlea, proza scurtă a cunoscutului ziarist Ion Tița Călin, cronica lui Gabriel Rusu pe marginea antologiei de proză contemporană „Ex Ponto Epic Orchestra”, versurile poeților Simona Grazia-Dima, George Vulturescu, Lucian Alexiu, dar și ale regretatului Octavian Dumitru Unc, căruia îi sunt dedicate, de altfel, o secțiune In Memoriam, precum și emoționantul editorial al lui Angelo Mitchievici, „Elegie pentru prietenul meu”.

Cromatica elegantei reviste este oferită de pictorul tulcean Adrian Pal, care prezintă o serie de uleiuri pe pânză, inspirate de bogăția vegetală a naturii, tonică și misterioasă deopotrivă. Frunzele lui Pal prilejuiesc o meditație asupra impermanenței condiției umane, așa cum sesizează și neobositul redactor-șef al revistei, Ovidiu Dunăreanu: „Am sentimentul că mă regăsesc, și eu, privitorul, pe o traiectorie cosmică asemănătoare, de frunză vremelnică prin visul fără seamăn al vieții și prin veșnicia tulburătoare a lumii”.

Cu fiecare număr al său, revista Ex Ponto mai adaugă, cu consecvență și profesionalism, alte câteva file la memoria și identitatea noastră culturală.
 
Citește și:

#citeșteDobrogea: Ex Ponto și orchestra sa epică, celebrând un sfert de veac de existență a breslei scriitoricești dobrogene

#citeșteDobrogea Lansarea numărului dublu al revistei Ex Ponto, eveniment marcat de comemorarea scriitorului Pavel Chihaia, în prezența familiei

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari