Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:53 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Reputatul istoric Stoica Lascu, la aniversare

ro

18 Jun, 2022 00:00 3215 Marime text

 
  • Istoricul dobrogean Stoica Lascu împlinește, pe 18 iunie, 71 de ani
 
Prolific autor de studii privind istoria României, Stoica Lascu s-a născut în satul Râmnicu de Jos (azi – în comuna Cogealac), din județul Constanţa, la 18 iunie 1951.

În anul 1974, a absolvit Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie, cu lucrarea de licență având titlul „Activitatea politică a lui Armand Călinescu” (coord.: conf. univ. dr. Vasile Hurmuz). A devenit doctor în Istorie în anul 2000, cu teza „Romanitatea balcanică în conştiinţa societăţii româneşti până la Primul Război Mondial” (coord.: prof. univ. dr. Stelian Brezeanu).

Din anul 1975, devine muzeograf la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, urcând toate treptele ierarhiei, până la cea de şef al Secţiei de Istorie Medie, Modernă şi Contemporană (2003).Începând cu octombrie 1992, devine cadru didactic la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, de unde s-a pensionat cu cinci ani în urmă. De-a lungul carierei universitare a fost şef al Catedrei de Istorie Modernă şi Contemporană (2000-2005; 2009-febr. 2011); decan (cu delegaţie) din octombrie 2004 (pentru un an); director al Departamentului de Istorie (februarie-martie 2012), dar și membru în Senatul UOC și în Comisia de Etică.

Dovedind, în lunga sa carieră de istoric și universitar, o incredibilă putere de muncă și atașament neobosit față de provincia unde s-a născut, Stoica Lascu a fost preocupat, de asemenea, de romanitatea balcanică, de aromâni și meglenoromâni, de Albania modernă, de istoriografia contemporană și de istoria presei româneşti.

Din această sferă de studiu și interes face parte și impresionantul volum, „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“, pe care autorul l-a donat Bibliotecii Digitale ZIUA de Constanța și de care, periodic, ne servim pentru a descoperi și ilustra noi fațete ale dobrogenismului.

Cu o rodnică activitate publicistică, socială și culturală, Stoica Lascu a apărut cu sute de articole în reviste din țară și străinătate, aducând mereu elemente de originalitate și aspecte interesante pentru publicul iubitor de istorie, dar și puncte de vedere sau inițiative privind rolul său de „om al cetății”, implicat în chestiunile arzătoare ale societății.

Îi urăm „La mulți ani” și pe această cale, mulțumindu-i pentru tot ce face în sprijinul scoaterii la lumină a unor file uitate de trecut.

 
Citește și:

#DobrogeaDigitală - „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei” (I): Istoricul Stoica Lascu, la ceas aniversar. La mulți ani!
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari