Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:42 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Regele Carol I în vizită la Seminarul musulman din Medgidia

ro

21 Jun, 2023 00:00 3317 Marime text


 
Regele Carol I a acordat o mare atenție învățământului în general și celui al minoritarilor, în special. Relațiile statului român, cu statul turc au fost foarte bune și prin prisma tratamentului acordat minoritarilor turci și tătari, ce trăiau în ce amai mare parte în Dobrogea.
În anul școlar 1913-1914 au absolvit cursurile seminarului: Feuzi I. Ismail ( Constanţa), Iaia S. Hasan, Cudus H. Suna ( Curcani).
Ali Kemal Efendi, directorul ziarului constantinopolitan „Ikdam”, profesor la Universitate, în numărul din 6 iunie 1913,  povestea despre întâlnirea sa cu un grup de seminarişti ce „dispuneau de o cultură aleasă, o judecată largă, într-un cuvânt sunt înzestraţi cu toate binefacerile învăţământului modern ,……ce  şi-au primit învăţătura la Seminarul românesc de la Medgidia, o şcoală clericală minunat organizată de guvernul de la Bucureşti”.
 
Alexandru Alecu deținea funcția de Director, iar Gheorghe Popescu - Ciocănel devine titular pe catedra de Română şi Pedagogie.  Demirgean Efendi revine la catedră, predând 23 de ore de Limba arabă, Arif Abibula, suplinitor, preda istoria religiei musulmane, cu contract, având 19 ore, Dr. Ibrahim Themo, suplinitor, preda 3 ore de igienă şi medicină populară.
 


Existau două posturi vacante, cel de ştiinţe şi cel de legislaţie islamică, cel din urmă datorită decesului profesorului titular Amet Osman. Nicolae Ştefănescu era pedagog normalist, iar Abdula Gemil, repetitor de limba turcă şi arabă, absolvent al Seminarului.
Din Comisia de absolvire făceau parte Alexandru Alecu, Muftiul Hafuz Rifat şi I. Bentoiu, profesor la Liceul din Constanţa.
 
 Îşi desfăşura activitatea şi Mehmet Niyazi Ismail, profesor de turcă, suplinitor, ce preda 20 de ore, poetul fără de pereche al tătarilor,  Ali Hagi Mustafa ce preda 16 ore de Coran, Cătălin Arsenescu, suplinitor de matematică, având 16 ore, Sabri Refi Vuap, ce era suplinitor şi preda Legislaţia islamică, iar institutori la şcoala de aplicaţie erau Oprea Hârâciu şi Etem Curt Mola. Pedagogi ai Seminarului erau Fevzi Ibraim Ismail, Rifat M. Mola Sari şi Şefchet Menli Osman Mustafa. Au fost înscrişi 69 de elevi, din care au promovat 64, iar 5 au fost declaraţi repetenţi. Elevi în clasa a V-a nu au fost înmatriculați.
 
 Cel mai important eveniment al anului, nu numai pentru seminar, cât și pentru întreaga comunitate a urbei de pe Valea Kara-su, a fost vizita regelui Carol I. Ca un însemn al aprecierii față de munca depusă de profesorii și de elevii seminarului, a fost conferită decorația “Răsplata Muncii pentru Învăţământ”.
Regele Carol I a vizitat și alte localități din Dobrogea, dar la Medgidi a arămas în memoria contemporanilor prin vizita la seminar și decorația acordată acestuia. Orașul a fost vizitat ulterior și de Ferdinand I ,respectiv de Carol al II-lea.

Bibliografie selectivă
 
Dobrogea Jună”, X, nr. 10, din 23 martie 1914.
*** Anuarul Seminarului musulman din Medgidia pe anul şcolar 1911-1912, Tipografia 2 Aurora” Ilie M. Grigoriu, Constanţa
***Anuarul Seminarului musulman din Medgidia pe anul şcolar 1913-1914, Tipografia Isik, 1914, Medgidia
Adrian Ilie, Comunitățile turcă și tătară din Medgidia, Editura Ex Ponto, Constanța, 2015

 
Despre Adrian Ilie:
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Director adjunct Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța (2020)/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari