Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:20 30 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Radu Ciorei – de 70 de ori la mulți ani!

ro

28 May, 2022 00:00 2799 Marime text* Astăzi îl sărbătorim pe Radu Ciorei, la împlinirea vârstei de 70 de ani!
 

Pe 28 mai 1952, la Cluj, se năștea dirijorul Radu Ciorei, cel care avea să ajungă în Constanța în 1985 și să rămână aici, legat definitiv de orașul de la malul mării.
 
Provenind dintr-o familie de muzicieni, Radu Ciorei a început studiul pianului la vârsta de 5 ani. A absolvit Colegiul Muzical şi apoi Conservatorul din Cluj, la secția pian şi dirijorat.

Este absolvent al studiilor „master classes” în Weimar-Germania cu dirijori celebri ca Igor Markevitch, Kurt Masur and Otmar Suitner.

A debutat în primăvara lui 1976, la Filarmonica din Bacău, avându-l alături pe celebrul pianist român Andrei Deleanu. Între 1980 şi 1985, a fost dirijor la Teatrul Liric Craiova, iar în 1985 i s-a propus, de către directorul de atunci al Teatrului Liric Constanţa, regizorul Nicolae Ciubuc, să vină la Constanţa. Nu intenţiona să rămână prea mult aici, dar destinul său a vrut altceva; a reuşit să înfiinţeze Filarmonica „Marea Neagră”, care, în scurta ei carieră, s-a impus ca una dintre orchestrele apreciate pe plan internaţional, concertând pe cinci continente.
Muzician multilateral, ale cărui activităţi se întind de la orchestra simfonică la opera şi teatru muzical, Radu Ciorei a primit de-a lungul timpului mai multe distincţii dintre care amintim „Premiul Naţional pentru Dirijarea Operelor” în 1988 şi „Omul anului” - secţiunea Cultură, în 2000.
 


Cu implicare, talent și foarte multă muncă, a fost inițiatorul unor evenimente de marcă pentru cultura orașului Constanța. În cei zece ani cât a condus Filarmonica constănțeană (1991-2001), a închegat o orchestră de înalt nivel, a organizat mai multe festivaluri, a diversificat repertoriul şi a atras colaboratori de mare valoare.

A reușit să deschidă scena către sala de concerte, să creeze o legătură specială cu publicul meloman și să clădească, într-un oraș lipsit de tradiție culturală, un templu unde să se manifeste din plin expresia artistică, creativitatea, deschiderea către nou.
 
De-a lungul strălucitei sale cariere, Radu Ciorei a dirijat în țări din trei continente, numele său figurând pe înregistrări apărute la importante case de discuri din toată lumea.

A fost numit director onorific al Orchestrei Simfonice din Seul, Coreea de Sud, director artistic al Festivalului Internaţional „Per-Art”, director artistic al Festivalului Internaţional „GRAF-Art”, a dirijat pe scenele vestitelor „Teatro Verdi” (Florenţa, Italia), „Seoul Arts Center” (Coreea de Sud), Sala „Olympia” - (Paris, Franţa), „Hilton - Noga” (Cannes, Franţa), Conservatorul Regal din Bruxelles (Belgia), Stadt-Casino Basel (Elveţia) etc.

Invitat de onoare la evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa, în vara anului 2018, maestrul a fost distins, cu acest prilej, cu medalia „Jean Ionescu“ şi cu placheta #RespectTeatru.

 
Sursa foto: facebook/radu gabriel ciorei
 

Citește și:

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea: Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (Xl) (galerie foto)

La mulţi ani, maestre Radu Ciorei!
#citeșteDobrogea: Radu Ciorei, poetul absolut al baghetei
 
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii
Cele mai recente postari