Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Puiu Enache - un dascăl care a făcut istorie culturală în Dobrogea

ro

15 Mar, 2022 00:00 3542 Marime text

 
  • La 15 martie 2005, se stingea din viață profesorul și scriitorul Puiu Enache
 
Născut la 18 aprilie 1928, în comuna Caramurat, judeţul Caliacra, Enache Puiu a fost, întreaga viață, atașat de Dobrogea și de valorile sale culturale.
A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, promoţia 1950, iar în anul 1972 a obţinut doctoratul în Filologie.

Ca profesor la Liceul „Mircea cel Bătrân“, mai apoi ca lector la Catedra de Literatură română a Institutului de învăţământ superior din Constanţa sau, spre sfârșit, ca și conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius“, dascălul Enache Puiu a rămas în sufletul și mintea celor care i-au fost studenți sau elevi, ca un model de rigurozitate profesională, implicare, tact, sensibilitate și atașament față de literatura și cultura română.

A pus în meseria de dascăl peste cinci decenii din viață, dar întâia sa dragoste a fost poezia. A debutat, sub pseudonimul Ștefan Careja, în „Revista literară“ şi în „Naţiunea“ (1947). A mai colaborat la „România literară“, „Contemporanul“, „Steaua“, „Tomis“, „Ramuri“, „Orizont“ ş.a.
 


În anul 1975, a publicat cartea „Viaţa şi opera lui Miron Costin“ (Bucureşti, Editura Academiei), apreciată de criticul Alexandru Piru drept fundamentală pentru cunoaşterea cronicarului moldovean.

De asemenea, a mai semnat volumele „Scriitori şi reviste la Pontul Euxin“ (Constanţa, Editura Ex Ponto, 1997); „Bulevardul Şarpe“ (Poeme, Constanţa, Editura Ex Ponto, 1998); „Lacul laptelui“ (Poeme, Constanţa, Editura Ex Ponto, 2000), „Istoria literaturii din Dobrogea“, (2005, Ex Ponto, Constanţa).

Pentru activitatea sa prodigioasă, de exeget, critic şi istoric literar, Puiu Enache a fost distins post-mortem cu „Meritul Dobrogean”, în cadrul unui eveniment organizat în noiembrie 2017, cu prilejul Zilei Dobrogei, de cotidianul ZIUA de Constanța.
 
 
Sursa foto: cugetliber.ro
Citește și:  Despre „călinescianul” Enache Puiu, la 15 ani de la trecerea în neființă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari