Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:34 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Poliţia Constanţei la începutul veacului trecut

ro

30 Dec, 2020 00:00 3584 Marime text

Poliţia a reprezentat una din instituţiile importante ale statului român după 1878. La începutul secolului trecut se punea accentul pe respectarea legilor, pe siguranţa contribuabililor, fiind chezăşia avutului şi averii acestora. În această perioadă miniştrii de interne au căutat să introducă o serie de măsuri care să vină în întâmpinarea nevoilor celor care ocupau funcţii în cadrul acestei instituţii, mai cu seamă a celor care ocupau funcţii de conducere.

Unul dintre primii comandanţi ai poliţiei Constanţa de la începutul veacului trecut a fost Petru Pallady. Iniţial deţinuse funcţia de inspector al Poliţiei capitalei. Se născuse la Iaşi, la 13 februarie 1867, urmând studiile unui pension privat, iar mai apoi studii liceale în localitate. După absolvirea liceului a plecat la Toulose, în 1879, unde a stat până în 1884. Reîntors în ţară a fost acceptat prin concurs în Şcoala Militară, primind şi o bursa de studii din partea statului.

În 1890 a absolvit Şcoala Militară şi a fost ridicat la gradul de sublocotenent, în cadrul Gărzii Regale, arma cavalerie, în cadrul Divizionului de jandarmi. Ulterior a activat în cadrul Regimentului 2 Roşiori şi a Regimentului 7 Călăraşi.
Din 1896 a demisionat din armată şi a ocupat mai multe funcţii printre care pe cea de poliţist, primar şi inspector de poliţie. A fost detaşat timp de doi ani la Sinaia, pentru a asigura protecţia M.S. Regele Carol I, atunci când acesta, împreună cu familia regală, petrecea timpul liber în frumoasa staţiune montană.
La Constanţa declarase război deschis celor care nu respectau legea, iar pe sacagii i-a integrat corpului de pompieri. A modernizat birjele publice şi a iniţiat plata unor taxe de către hoteluri, restaurant, cârciumi, bodegi, hanuri, cafenele, cofetării ş.a. Era cunoscut ca fiind un foarte bun trăgător, călăreţ şi mânuitor al sabiei, dacă s-ar fi impus acest lucru. Pentru activitatea sa a fost decorat cu Steaua României, Coroana României, Bărbăţie şi credinţă de aur.
 
La plecarea acestuia din funcţie va fi promovat în funcţie  Ovid Gherghel, jurist de profesie, cu pregătire în străinătate.
Acesta se născuse la Câmpulung în anul 1864. Studiile liceale le-a desăvârşit la Bucureşti, în cadrul renumitului liceu "Sfântul Sava", iar mai apoi studiile universitare în domeniul juridic la Iaşi.
Fiind foate apreciat de mentorii săi în ştiinţe juridice, va pleca la Paris, reuşind performanţa de a obţine doctoratul în drept la universitatea de aici, în anul 1900.
Reîntors în ţară va ocupa funcţia de supleant la Tribunalul din Vlaşca, trecând prin toate treptele ierarhiei judecătoreşti: subsitut, procuror, judecător de pace, judecător de instrucţie, procuror al Constanţei, poziţie pe care o va ocupa până la începutul anului 1911.
Datorită calităţilor sale de bun organizator şi de garant al respectării legilor, a fost numit, după plecarea lui Petru Pallady, fost şef al poliţiei Constanţa, în această demnitate ce implica o responsabilitate deosebită.
A rămas cunoscut ca fiind extrem de politicos, cu cei cu care lua contact, inclusiv cu subalternii săi, de la care avea pretenţii sporite, fiind în acelaşi timp un om corect şi riguros.
 
La acceptarea funcţiei de şef al poliţiei Constanţa, a venit însoţit de un colaborator de nădejde, în persoana lui Ioan Grigore Crisenghi, ce va deţine funcţia de director de poliţie. Pentru a ne da seama de valoarea indubitabilă a acestor functionari, cel din urmă era un poliglot, ce îşi desăvârşise studiile la Paris, unde obţinuse ca şi şeful său direct, doctoratul în ştiinţe juridice.
Cei trei funcţionari şi-au adus contribuţia la transformarea instituţiei poliţiei în Prefectură de Poliţie.
 
Surse bibliografice
***Anuarul dobrogean din anul 1911
Grigore Dănescu, Dicționarul geografic, statistic, economic și istoric al județului Constanța, Tipografia și Fonderia de Litere Thoma Basilescu, București, 1897
Constanța –mărturii documentare, vol.1, coordonatori: Virgil Coman, Constantin Cheramidoglu, Editura Ex Ponto, Constanța, 2012
Petru Vulcan, Albumul național al Dobrogei. 1866-1877-1906, Tipografia Regală, București
 
Despre Adrian Ilie
 
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Director adjunct Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța (2020)/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.
 
Citește și:

O plimbare prin Constanța de altădată

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari