Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:04 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Petre Covacef ar fi împlinit astăzi 85 de ani

ro

22 Jul, 2021 00:00 2633 Marime text
 
  • Astăzi, regretatul scriitor Petre Covacef ar fi împlinit 85 de ani

Scriitor, inginer și neobosit scormonitor în istoria Dobrogei, Petre Covacef s-a născut la Constanța, pe 22 iulie 1936, într-o veche familie dobrogeană, cu rădăcini bulgărești (numele său se traduce „Potcovaru”, iar străbunicul său a fost membru în guvernul provizoriu al Bulgariei, la 1877).



A absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân“ şi Institutul de Construcţii Bucureşti - Facultatea de Construcţii Hidrotehnice. Timp de aproape patru decenii, a profesat ca inginer în Dobrogea, construind porturi, ecluze şi canale navigabile. A pus la cale un sistem ingenios de prindere a stabilopozilor, pentru care a primit Certificat de inventator (nu întâmplător, i se spunea „Petrică stabilopod”). A condus Secţia Căi Navigabile a Portului Constanţa între 1967 şi 1973.

În paralel cu activitatea sa de inginer, dar mai ales după pensionare, Covacef s-a dedicat pasiunii pentru istorie și cercetarea documentelor vechi, publicând peste 20 de volume despre Dobrogea, despre oraşul şi Portul Constanţa („Singur printre stabilopozi“, „Totul a început la Cernavodă“, „Portul Constanţa - Portul lui Anghel Saligny“, „Cuibul Reginei“, „Portul Constanţa. Portul lui Laurenţiu Erbiceanu“, „Povestea Farului Genovez. Souvenirs d'Orient“, „Cimitirul viu de la Sulina“, „Onomastica străzilor din Constanţa“, „150 de ani în evoluţia căilor ferate din Dobrogea“ etc.)

A împărtășit iubirea, curiozitatea și pasiunea pentru scormonirea printre vestigii cu partenera sa de viață, prestigiosul arheolog Zizi Covacef, lângă care a plecat „să se odihnească puțin”, la doar câteva luni de la trecerea ei în neființă. În urma unui atac cerebral, s-a stins la 78 de ani, pe 4 februarie 2015.

Într-un eveniment organizat în noiembrie 2017, dedicat personalităților care au contribuit la promovarea culturii dobrogene, cotidianul ZIUA de Constanţa le-a decernat, lui Zizi şi Petre Covacef, distincţia „Meritul dobrogean”  însoţită de medalia „Remus Opreanu”.


Citeşte şi:
 
Neobositul scriitor va trăi prin opera lăsată constănţenilor Petre Covacef, condus pe ultimul drum de familie şi prieteni (galerie foto)
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari