Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:59 22 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Păşesc pe pământul sfânt al Dobrogei“. 17 ani fără ÎPS Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului

ro

30 Aug, 2021 00:00 2119 Marime text

  • Luni, 30 august 2021, se împlinesc 17 ani de la plecarea din această viață a Înaltpreasfințitului Lucian Florea, cel care a păstorit Arhiepiscopia Tomisului din anul 1990 și până la retragerea sa pe caz de boală, în anul 2001.
 
Arhiepiscop al județelor Constanța și Tulcea, ÎPS Lucian s-a remarcat printr-o bogată și vie misiune pastoral-administrativă. De la înființarea și reînființarea unor mănăstiri precum Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei și Mănăstirea Dervent, până la înființarea Seminarului Teologic de la Tulcea și a Facultății de Teologie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, ÎPS Lucian și-a lăsat amprenta definitiv pe cursul vieții bisericești din Dobrogea.
 
Arhiepiscopul Lucian Florea s-a născut pe 3 aprilie 1923, în comuna Stremţ, judeţul Alba, primind la botez numele Simion. Este absolvent al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, al Academiei Teologice din Zagorsk, Rusia, şi al şcolilor doctorale teologice din Bucureşti şi Ierusalim. A fost tuns în monahism pe 19 martie 1950, la Mănăstirea Sihastru, din judeţul Vrancea, fiind hirotonit ierodiacon pe 17 iulie acelaşi an, de Chesarie Păunescu, episcopul Dunării de Jos, iar ieromonah pe 15 august 1958.
Pe 5 martie 1963 a fost numit superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim şi Iordan. A fost hirotonit arhiereu pe 22 decembrie 1974 şi numit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, pentru Europa Centrală şi Occidentală, cu sediul la Paris. Între 1980 şi 1985 a fost episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, iar din 24 noiembrie 1985, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, cu reşedinţa la Constanţa. În anul 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a (re)înfiinţat Arhiepiscopia Tomisului, numindu-l titular pe arhiepiscopul Lucian Florea, care a păstorit această eparhie până la pensionare, în anul 2001. A murit pe 30 august 2004 şi este înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.
 
Arhiepiscopul Lucian a fost şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Culturale „Alpi-Carpaţi” din Paris şi al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor din Constanţa. În anul 1964 a fost decorat cu Ordinul „Sfântului Mormânt”, în decursul vieţii primind mai multe decoraţii şi distincţii.

„Păşesc pe pământul sfânt al Dobrogei”


Cu prilejul instalării Înaltpreasfinţitului Lucian Florea ca Arhiepiscop al Tomisului, în Catedrala arhiepiscopală din Constanţa, Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat printre altele următoarele:

(...) Acest colegiu, după săvârşirea slujbei religioase în Catedrala Sfintei Patriarhii, a ales în scaunul vacant pe Preasfinţitul Episcop-Vicar Lucian Tomitanul, care s-a arătat vrednic de această chemare, prin evlavia pentru viaţa monahală, pe care a îmbrăţişat-o la vatra de trăire duhovnicească de la Mănăstirea Sihastru, Episcopia Buzăului, prin dobândirea teologică dobândită în seminarul teologic monahal de la Mănăstirea Neamţ, ca student la Academia Teologică din Zagorsk şi doctorand la Institutul Teologic din Bucureşti şi la secţia de studii biblice din Ierusalim, prin slujirea Sfântului Altar la Aşezămintele româneşti de la Ierusalim şi Iordan, al căror superior a fost timp de 11 ani, şi în acelaşi timp ca reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului, prin slujirea în treapta arhieriei ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi Occidentală, ca Episcop-Vicar al Arhipiscopiei Sibiului, ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, iar de la înfiinţarea Arhiepiscopiei Tomisului, ca Episcop locţiitor al acestei Arhiepiscopii, dând, în împlinirea tuturor însărcinărilor bisericeşti la care a fost chemat, dovezi de statornicie în dreapta credinţă şi ascultarea faţă de Sfântul Sinod şi de rânduielile canonice ale Sfintei noastre Biserici(...)”.
 
La rândul său, Înaltpreasfinţitul Lucian Florea a declarat următoarele în ziua instalării în demnitatea de Arhiepiscop al Tomisului:

„Astăzi când urc cu pietate în scaunul de Arhiepiscop al Tomisului, de care sunt legate sfinte şi adânci tradiţii, Părintele Ceresc, de la care vine toată darea cea bună, a umplut de smerită bucurie duhovnicească sufletul meu.
 
(...) Într-adevăr păşesc pe pământul sfânt al Dobrogei româneşti, al Sciţiei Mici de odinioară, în care a predicat Evanghelia dragostei, a smereniei şi bunei înţelegeri între toţi oamenii, unul dintre Apostolii Domnului, Sfântul Andrei, pe care trebuie să îl considerăm primul misionar între sciţi şi geto-daci.
 
(...) Făcând o duhovnicească mărturisire, amintesc că sunt legat sufleteşte de aceste două Eparhii, Tomis şi Galaţi, prin tunderea mea în monahism, iar prin rugăciuni şi punerea mâinilor lui Vlădica Chesarie, am primit şi Taina Sfintei Hirotonii, fără a mă gândi vreodată că Dumnezeu mă va învrednici să ajung chiar întâiul stătător al Tomisului (...)”.
 
Despre Ionuţ Druche 

Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citeşte şi:

Scurtă biografie a Înaltpreasfinţitului Lucian Florea, arhiepiscopul Tomisului, la 14 ani de la trecerea la Domnul

 
Comentarii
Cele mai recente postari