Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:06 23 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Originar din Constanța, IPS Nicolae Condrea, arhiepiscopul ortodox al celor două Americi, își celebrează patronul spiritual

ro

05 Dec, 2020 00:00 2362 Marime text

IPS Sa Arhiepiscop Nicolae Condrea s-a născut la dată de 15 aprilie 1967 din părinții Nicolae și Victoria, amândoi decedați, în orașul Constanța. A urmat școala elementară în orașul natal între anii 1973-1981. Primele două clase de liceu le-a frecventat la Liceul de matematică-fizică din Constanța, după care s-a transferat la Liceul de Metrologie din București de unde a obținut bacalaureatul în 1985. După absolvirea liceului a trecut prin stagiul militar obligatoriu în anii 1985-1986.Simțind tot mai mult chemarea preoțească și vocația monahală s-a decis să răspundă acestei chemări și să urmeze acestei vocații. În anul 1988 a fost admis la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna" din Sibiu, singura de atunci care admitea absolvenți de liceu. În urma terminării cu succes a cursurilor celor patru ani și-a susținut teza de licență în teologie cu subiectul „Eclesiologia euharistică a Mitropolitului Ioan Ziziulas”.

Începând din mai 1993, după trecerea examenului de admitere la cursurile de doctorat ale aceleiași Facultăți, Părintele Nicolae urmează până în 1994 cursurile de doctorat sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Ilie Moldovan, timp în care a pregătit următoarele lucrări de seminar:
1) „Inconștientul colectiv la C.G. Jung privit din punct de vedere al teologiei morale ortodoxe"
2) „Cunoașterea de sine după Scară Sf. Ioan Sinaitul"
3) „Jertfă lui Hristos și jertfă credincioșilor după Sf. Chiril al Alexandriei"

Pentru a se întreține material a fost între anii 1992 - 1994 profesor de religie în București unde se stabilise încă din timpul liceului.

În anul 1994 primește o bursă de studii la Universitatea Marc Bloch din Strasbourg unde urmează studii aprofundate la Facultatea de Teologie după care în iunie 1995 obține Diplomă D.E.A. Între 1995-2001 frecventează cursurile de doctorat la aceeași Facultate unde la 10 noiembrie 2001 își susține teza de doctorat cu subiectul „Probleme de psihologie la Evagrie Ponticul" obținând titlul de doctor în teologie.

În timpul anilor de studii, pentru a combina teoria cu practică, studiul cu slujirea preoțească, s-a hotărât să între în rândul clerului fiind hirotonit în primăvară anului 1997 diacon și apoi preot celib de către I.P.S. Mitropolit Serafim al Germaniei și Europei Centrale cu binecuvântarea căruia a înființat și a slujit la parohia „Nașterea Domnului" din Stuttgart. Activitatea misionară în timpul acestor ani printre credincioșii români stabiliți în împrejurimile orașului Stuttgart a îmbinat astfel slujirea lui Dumnezeu cu slujirea oamenilor.

După primirea înaltului titlu academic la încheierea studiilor, Părintele Nicolae se întoarce în țară și depune la 18 decembrie 2001 voturile monahale la mănăstirea Radu Vodă din București. De atunci și până la venirea în America este secretar patriarhal.

Delegații de preoți și mireni la Congresul special electoral al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române în America și Canada ținut la 9 martie 2002 la Troy, Michigan îl aleg pe Părintele Nicolae Condrea în scaunul vacant de Arhiepiscop al acestei Arhiepiscopii. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române validează, în unanimitate la ședința din 13 martie, 2002 această alegere și îi acordă Părintelui Nicolae rangul de Arhimandrit. S-a decis că hirotonirea și instalarea noului arhiepiscop-ales să aibă loc în cadrul Congresului anual al Arhiepiscopiei găzduit de Parohia „Sf. Ioan Botezătorul" din Montreal, Canada.

Prezența Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist și a înalților ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ce fac parte din delegația oficială accentuează importanța acestui eveniment istoric ce marchează începutul unei noi perioade pline de speranțe pentru tot mai multe realizări frumoase în viață Arhiepiscopiei și a credincioșilor ortodocși români de pe continentul nord american.


Sursa text: creștinortodox.ro


Citește și:

Astăzi are loc întronizarea Mitropolitului Ortodox Român al celor două Americi. Noul mitropolit este născut în Constanța


 
Comentarii
Cele mai recente postari