Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:43 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citesteDobrogea Maestrul Spiru Chintilă, în spațiul artistic dobrogean

ro

17 Sep, 2020 00:00 4056 Marime text

Astăzi se împlinesc 99 de ani de la nașterea pictorului dobrogean Spiru Chintilă.
 
Născut în Bazargic (actualul oraş Dobrici, din Bulgaria), la 17 septembrie 1921, se refugiază împreună cu familia la Constanţa, în anul 1940, după ce România cedează Cadrilaterul în favoarea Bulgariei.
 


După primii ani de școală în orașul natal, pictorul își continuă studiile gimnaziale la Liceul „Mircea cel Bătrân“, devenind ulterior elev al Academiei Libere de Pictură din Bucureşti, sub îndrumarea lui Francisc Șirato, a lui Camil Ressu şi a lui Alexandru Ciucurencu.
 
Debutează la Salonul Oficial din 1947, participând apoi la toate expoziţiile de stat şi municipale. Este profesor de desen în București, iar în 1959 devine secretar al Uniunii Artiștilor Plastici şi preşedinte al Fondului plastic. Sub conducerea sa, ia ființă Combinatul Fondului Plastic din Bucureşti.
Paralel cu aceasta activitate, dedicată obştei artistice, se dedică şi muncii de atelier realizând aproximativ 2000 de picturi, dar şi desene, monotipuri, guaşe, cartoane pentru tapiserii, mozaicuri ceramice, picturi murale.
 
Se află, la începuturile artei sale, sub influența fauvismului, trecând apoi spre realismul socialist, spre cubism, pentru ca, în final, să fie considerat unul dintre cei mai autentici exponenţi ai constructivismului în creaţia românească. 


Legat profund de locul său de adopţie, a militat pentru proiectul „Medgidia - oraş cultural“ şi a contribuit decisiv la modernizarea muzeului de artă din localitate, care găzduieşte, de altfel, în două dintre sălile sale, lucrările acestui fiu al Dobrogei.
 
A deschis expoziţii personale în ţară şi în străinătate, la Moscova, Sofia, Budapesta, Cairo, Alexandria, Paris sau Damasc, unde a participat cu pictură de şevalet, dar şi cu lucrări de tapiserie şi artă decorativă.
 
Din 1968, în calitate de preşedinte al Fondului Plastic, are ideea de a organiza simpozioane de ceramică, iniţiativă care va atrage, alături de artiştii consacraţi, studenţi de la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. S-a implicat, de asemenea, pe plan naţional, în deschiderea mai multor galerii de artă şi ateliere de creaţie.
 
Lucrări ale sale de artă monumentală şi decorative au rămas mărturie peste timp în mai multe oraşe din România: pictura murală de la Casa de Cultură „Gh. Gheorghiu-Dej” din Bucureşti (realizată împreună cu Eugen Popa şi Constantin Crăciun), vitraliile de la Consiliul Popular din Focşani, mozaicul ceramic de la Spitalul din Constanţa (împreună cu Simona Vasiliu), mozaicul ceramic de la Casa de Cultură din Câmpina (împreună cu Romeo Zamfirescu), mozaicul ceramic de la Casa de Cultură din Medgidia (în colaborare cu Titu Drăguţescu) etc.
 
În toamna anului 2016, când artistul ar fi împlinit 95 de ani de la naştere, Muzeul de Artă din Constanţa i-a inclus lucrările în expoziţia „Identitatea spaţiului dobrogean în opera maeştrilor Spiru Chintilă, Ion Pacea, Ioan Sălişteanu”.
 
Spiru Chintilă s-a stins din viaţă pe 25 aprilie 1985, la Medgidia.
 
 

Sursa foto: patzeltart.ro/eugeniu lupu
 

Citește și:

Spiru Chintila, promotor al efervescentei artistice dobrogene
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari