Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:29 24 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Jean Tița Bibu – un om și o vioară

ro

13 Oct, 2020 00:00 2205 Marime text

Astăzi se împlinesc patru ani de la trecerea în neființă a violonistului constănțean Jean Tiţa Bibu, unul dintre cei mai iubiți muzicieni ai urbei tomitane, pomenit și astăzi cu nostalgie de colegi sau prieteni.
 
Născut pe 11 iunie 1957, a absolvit Liceul de muzică în 1976 și s-a angajat în orchestra Teatrului Liric (devenit mai apoi Opera Constanța), fiind și colaborator al Filarmonicii „Marea Neagră”, cu care a participat la numeroase turnee în țară și străinătate.
 
Fiindcă scena „mică” a fost insuficientă pentru inimosul artist, el a căutat mereu să iasă, cu vioara sa, pe „scena mare” a cetății, fiind prezent permanent la întâlniri și evenimente, singur sau alături de cvartetul său.
 
Parcursul lui Nea Jean, așa cum îi spuneau apropiații, a fost plin de muzică, de entuziasm și de pasiune pentru viață. În anul 2000, și-a finalizat studiile superioare la Facultatea de arte a Universității „Ovidius” din Constanța, după ce mai fusese o dată student al Facultății de drept.

După ce, timp de patru decenii, și-a încântat publicul meloman, sănătatea l-a trădat și a plecat să cânte printre îngeri, pe 13 octombrie 2016, la doar 59 de ani.

În 2014, când a suferit prima intervenție chirurgicală pe creier, la Brain Institute, personalul medical din spitalul bucureștean a rămas impresionat de curajul și optimismul maestrului, care se lupta cu boala, dar nu renunțase niciodată la speranță.
După operație, a ținut un mini-concert, declarând că, pentru el, vioara este totul. „Ia-mi vioara din mână și sunt pierdut, nu știu pe ce lume sunt”, au fost cuvintele lui, reproduse într-un articol dedicat de Brain Institute acestui pacient memorabil.
 
Citește și:

In Memoriam violonistul Jean Bibu Tița (11 iunie 1957 – 13 octombrie 2016): „Vioara a fost viața lui!” (galerie foto


„Dumnezeu să îi ocrotească somnul!“ Un ultim omagiu pentru maestrul Jean Tița, la Capela Bisericii Sf. Constantin şi Elena din Constanţa
 
 
Comentarii
Cele mai recente postari