Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:25 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

ro

16 Apr, 2024 17:00 2004 Marime text

Pasiunea pentru istorie a fost una fără limite pentru istoricul și publicistul ION MOICEANU, un om care a contribuit la formarea și șlefuirea a mii de caractere puternice, devenite ulterior terminării studiilor, oameni de nădejde ai Patriei.
 

Ion Moiceanu (1944-2022) a fost un dascăl, un profesor de istorie apreciat de comunitatea locală pentru implicarea sa în diverse proiecte, precum și pentru susținerea cu tărie a unor puncte de vedere ale unor grupuri sau comunități.

S-a născut la Rucăr la 19 octombrie 1944, frecventând apoi licee din Câmpulung Muscel și Pitești, iar mai apoi Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București. La finalizarea studiilor universitare a fost repartizat profesor de istorie la școlile din Zorile și Ciocârlia de Sus, iar mai apoi va profesa la Liceul din Ostrov. A deținut și funcția de profesor și de director în cadrul Școlii generale din Urluia, unde a încercat să modernizeze mica școală din localitate.



Cu toate acestea, locul său nu era acolo, ci la Liceul Militar de Marină Alexandru Ioan Cuza din Constanța, reînființat în anul 1973. La această unitate de învățământ va ajunge în anul 1977, după ce a obținut gradul didactic I, care încucuna deja o activitate la catedră, cu rezultate deosebite obținute cu elevii săi.

În calitate de profesor în cadrul liceului militar s-a implicat în activități administrative, de organizare a unor concursuri de admitere, de bacalaureat, precum și în activitatea de consiliere a elevilor militari în calitate de profesor diriginte. A organizat o serie de activități omagiale și comemorative dedicate istoriei neamului, a organizat concursuri pe teme de istorie și a participat la olimpiadele de istorie județene unde a obținut premii importante și calificări la etapele superioare.

A fost un foarte bun cunoscător al istoriei neamului, a unor aspecte de geopolitică și de geostrategie, reușind să îi facă pe elevii săi să înțeleagă anumite aspecte ale politicii regionale și universale.

Un bun orator, un adevărat tribun care făcea ca auditorul să îl asculte cu atenție și să vibreze odată cu el, în momentele în care transmitea un mesaj.

A scris o serie de articole, ce însumează peste 550, de lucrări de specialitate și de metodică, articole publicate atât în presa locală, cât și în cea centrală.

Interesul său major a fost acela de a capta atenția elevilor. În acest sens în 1973, într-un articol publicat în Dobrogea nouă, la 10 noiembrie, spunea: "sunt fericit atunci când la ieșirea din clasă citesc pe fețele elevilor mei regretul că lecția de istorie s-a terminat, dar mai avem speranța că mai vin și altele".

A reușit să îl atragă și pe nepotul său Dorin Popescu, viitor diplomat de carieră, să parcurgă cursurile liceale în cadrul Liceului militar de marină de la Constanța, promoția 1988, lucru de care acesta este mândru, considerând că în liceu a primit educația de care avea nevoie pentru a fi un bun cetățean, un bun român și un patriot.

O lucrare importantă publicată în 2009 a fost Pagini din istoria adevărată a poporului român (predată și publicată), prin care a subliniat rolul națiunii române alături de alte națiuni europene în istoria universală, precum și rolul liderilor săi în desăvârșirea unității naționale a statului român.

A publicat articole în Cuget liber, Ziua de Constanța, Agora și în alte publicații locale.

Anul 1998 a adus desființarea Liceului Militar Alexandru Ioan Cuza, un eveniment care l-a marcat profund și pe care l-a resimțit permanant după punerea sa în practică. A plecat la Liceul Teoretic Ovidius din Constanța, prin transfer, dar a rămas cu gândul la elevii militari.

A luptat pentru reînființarea Liceului militar de la Constanța, lucru pe care a apucat să îl vadă împlinit în anul 2018, odată cu reînființarea Colegiului Național Militar Alexandru Ioan Cuza Constanța.

În memoria sa și a activității sale pedagogice și publicistice, Colegiul Național Militar Alexandru Ioan Cuza Constanța, în parteneriat cu Asociația Absolvenților Liceului Militar de Marină Alexandru Ioan Cuza Constanța, vor organiza un concurs pe teme de istorie națională cu elevii militari, în data de 17.04.2024, ediția I, începând cu orele 14.00, în Aula Amiral Petre Bărbuneanu a Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanța.
 
Bibliografie selectivă:
Adrian Ilie, Marian Moșneagu, Monografia Colegiului Național Militar Alexandru Ioan Cuza Constanța.1881-2021, Editura Ex Ponto, Constanța, 2021
Registrul istoric al LMM, 1977-1998
Sursa foto: Fotografii din arhiva personală a familiei Moiceanu
 
Despre Adrian Ilie

Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Director din anul 2020 al Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.
 
Citește și:
Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța organizează prima ediție a concursului de istorie Ion Moiceanu

#citeșteDobrogea Profesorul Ion Moiceanu - argeşeanul devenit dobrogean (galerie foto+document)

 
 
 
 
 
 


 
 
 

 
 

 

 

 


Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari