Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:24 18 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea In Memoriam Jean Badea. Astăzi ar fi împlinit 85 de ani

ro

03 Mar, 2021 00:00 2021 Marime text
  • Jean Badea a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, lăsând posterității patru volume despre viața artistică de la malul mării
  • „Fantasio 40. Monografie“, „Omul care aduce… hazul“„ Dicționar. Lumea artistică a Constanței (I). Teatrul de Balet «Oleg Danovski»“„ Dulcea povară“ - pot fi lecturate în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța


Pentru familie și cei care i-au fost prieteni sau amici, ziua de astăzi este una foarte tristă, deoarece este primul an în care nu-l vor mai putea sărbători pe regretatul secretar literar-artistic Jean Badea, care ar fi împlinit 85 de ani.

S-a stins din viață în aceeași lună în care era aniversat. Anul trecut, pe 3 martie sărbătorea împlinirea celor 84 de ani, iar pe 21 martie părăsea această lume, din cauza unei suferințe cardiologice îndelungate.

Din cei 44 de ani de activitate în instituţii de cultură şi artă de la malul mării, amintim că Jean Badea a fost secretar literar-artistic şi consultant artistic al Teatrului „Fantasio“, în perioada 1991-2004, director al acestui teatru, în 1990, şi secretar literar-artistic în cadrul Agenţiei Române de Impresariat Artistic Bucureşti, filiala Constanţa (1973-1990).
De asemenea, a fost profesor de Limba și Literatura Română la Liceul Teoretic din Mangalia (1960-1963), asistent universitar la catedra de Limba și Literatura Română a Facultății de Filologie din cadrul Institutului Pedagogic din Constanța (1963-1969) și președinte al Comitetului de cultură și artă al municipiului Constanța (1969-1970).
 

Jean Badea – cronicarul scenei constănțene

În nobilul său demers, şi nu neapărat ca secretar literar al teatrului constănțean, cât mai ales ca „depozitar“ a numeroase fapte şi întâmplări devenite dragi amintiri, Jean Badea a reușit să lase generațiilor ce-i urmează nu mai puțin de patru volume ce cuprind între coperțile lor istorii, dar mai ales portrete ale unor oameni – fie ei artiști sau din staff - ce şi-au pus amprenta asupra vieții teatrale constănțene.


Toate cele patru volume „Fantasio 40. Monografie“, „Omul care aduce… hazul“„ Dicționar. Lumea artistică a Constanței (I). Teatrul de Balet «Oleg Danovski»“„ Dulcea povară“, pot fi lecturate în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța.


Ultimul dintre aceste patru volume – Dulcea povară”, ce cuprinde 167 de portrete de actori, balerini, instrumentişti, coregrafi sau scenografi din teatrele constănţene, avea să vadă lumina tiparului în anul 2017, atunci când, printr-o fericită întâmplare, cotidianul ZIUA de Constanța a avut inițiativa editării lui.
Pornind de la acest demers editorial, ZIUA de Constanța a organizat apoi, pe 12 iulie 2018, un eveniment de suflet, #RespectTeatru – Incredibila memorie a teatrului constănțean”, aducând un omagiu unei pleiade de valori artistice ale scenei pontice, prilej cu care a fost distribuită, cu titlu gratuit, cartea „Dulcea povară”.

În avanpremiera evenimentului, respectatul om de teatru avea să ofere un interviu cotidianului ZIUA de Constanța, în care povestește travaliul la toate cele patru cărți ale sale, în final rememorând cea mai bună perioadă a vieții cultural artistice de la malul mării.

Într-adevăr, între 1973 şi 1990, ca secretar literar-artistic al Agenţiei Artistice a Litoralului (filiala ARIA Bucureşti), am întocmit Programul de concerte şi spectacole desfăşurat în sezonul estival (iunie-septembrie) în staţiunile şi localităţile de la Pontul Euxin. În acei ani am prezentat spectacole şi concerte memorabile la Teatrul Naţional din Bucureşti cu «Zbor deasupra unui cuib de cuci», cu un decor aproape imposibil de transportat, «Coana Chiriţa şi Gaiţele» - Teatrul «Nottara», «Karamazovii» - Teatrul Mic, ş.a. Erau adevărate evenimente de artă, care reuşeau să transmită credinţa tonică în cultura română, decisă să nu intre în vacanţă, ci să picure în sufletul şi cugetul românilor stropii unei speranţe ce va să se împlinească într-un viitor apropiat…”.Citește și:

#RespectTeatru: Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru secretarul literar Jean Badea
 
Comentarii
Cele mai recente postari