Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:32 01 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea In memoriam Gheorghe Vitanidis, cel mai cunoscut regizor dobrogean

ro

01 Oct, 2022 00:00 1646 Marime text
  • Astăzi se împlinesc 93 de ani de la nașterea regizorului Gheorghe Vitanidis, care a venit pe lume la Mangalia, într-o familie de etnie greacă, la 1 octombrie 1929.
Născut din părinți de etnie greacă, a absolvit Școala grecească din Constanța, apoi Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1953. În anul 1958, s-a lansat ca asistent de regie, alături de realizatorul francez Louis Daquin, cu filmul „Ciulinii Bărăganului”, pelicula fiind selecționată și nominalizată la Palme D'Or, în cadrul Festivalului de la Cannes din același an.

Deși toate filmele sale au fost regizate în perioada comunistă, când cinematografia era cel mai important instrument de propagandă, Vitanidis a rămas în istoria filmului cu 19 titluri marcante, realizate cu talent și intuiție artistică. Ciprian Porumbescu (1972), Dimitrie Cantemir (1973), Burebista (1980) sau Masca de argint (1985) rămân repere valabile, vizionate și azi de cinefilii iubitori de istorie.



În 1961, Vitanidis devine profesor la IATC, desfășurând o activitate didactică de trei decenii, până în 1989. A condus o bună perioadă de timp și Catedra de Regie Film.
Multe generații de regizori și producători români de film l-au avut ca dascăl și au colaborat apoi în cele 19 producții cinematografice semnate de Gheorghe Vitanidis.
În 1990, Gheorghe Vitanidis s-a aflat printre membrii fondatori ai Uniunii Elene din România (UER), fiind considerat una dintre personalitățile de etnie greacă care au contribuit la îmbogățirea culturii și spiritualității românești.
 
S-a stins din viață la vârsta de 65 de ani, pe 25 noiembrie 1994, în Atena.
 

Gheorghe Vitanidis – Filmografie:

În fiecare zi mi-e dor de tine (1987)
Zi de sărbătoare (1986)
Colierul de turcoaze (1985)
Masca de argint (1985)
Dragostea și revoluția (1983)
Burebista (1980)
Clipa (1979)
Războiul Independenței (Serial TV) / Razboiul Independentei (1977)
Casa de la miezul noptii (1976)
Muschetarul roman (1975) - regizor
Dimitrie Cantemir (1973) - regizor
Ciprian Porumbescu (1972)
Facerea lumii (1971)
Răutăciosul adolescent (1969)
Șeful sectorului de suflete (1967)
Gaudeamus igitur (1965)
Post restant (1961)
Băieții noștri (1959)
Ciulinii Bărăganului (1958)
 
Sursa foto: captură youtube/arhiva TVR

Citește și:

90 de ani de la nașterea regizorului dobrogean Gheorghe Vitanidis
 
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii








Cele mai recente postari