Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:58 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Iluminatul public în municipiul Constanța în anul 1947

ro

26 Apr, 2023 00:00 2714 Marime text

 
 
  • Iluminatul public al municipiului Constanța a început să funcționeze de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În anul 1897, antreprenorul Victor Croizot propunea şi obţinea, cu titlu de experiment, iluminatul cu electricitate, folosind în acest scop 12 lămpi cu arc voltaic de 9 amperi, amplasate pe Bulevardul Elisabeta şi în Piaţa Independenţei.
  • Se folosea un sistem mixt de iluminat public, electric, respectiv cu lămpi de gaz. Orașul beneficia de o uzină electrică, încă din anul 1906, ce și-a mutat sediul în diverse locații.  
În iulie 1930 a luat fiinţă Societatea Comunală de Întreprinderi Electrice Constanţa, sub formă de regie mixtă. Municipiul Constanţa a participat cu 15,5 milioane lei, iar  firma „Union Électrique Rurale” din Paris, a contribuit  cu 94,5 milioane lei.

După preluarea puterii politice de către comuniști, societățile de electrificare vor trece în proprietatea statului. În anul 1947, Serviciul de iluminat public era un monopol al Primăriei Municipiului Constanța. Serviciu de iluminat public era încredințat Societății Comunale de Întreprinderi Electrice Constanța, aceasta având obligația de a menține iluminatul stradal în bună stare de funcționare, să se îngrijească de schimbarea becurilor arse, să repare defecțiunile apărute la instalații. Societatea se obliga să extindă anual rețeaua de iluminat și de a instala lămpile necesare unui serviciu de calitate. 

 
Primăria Municipiului Constanța avea obligația stabilită prin contract de a plăti societății, costul iluminatului public și cheltuielile cu întreținerea instalațiilor aferente. 
 
Primăria percepea o taxa reprezentând 10% din tariful societății electrice la iluminatul public, cât și la cel al abonaților casnici, pentru consumul lunar și 5 % la valoarea locativă a apartamentelor cu ceilalți contribuabili. 
 
Prima taxa se stabilea lunar în funcție de numărul kilowaților consumați, fiind încasată de Societatea electrică. Cea de-a doua taxă se stabilea în raport cu valoarea locativă aflată în rolurile Percepției fiscale din anul 1938. Societatea electrică trebuia să comunice lunar cu abonații săi, schimbările de tarife sau alte modificări survenite în furnizarea energiei electrice. 


 
Taxele fixate urmau a fi percepute de un birou special, condus de un subșef de birou și 6 funcționari administrativi. Activitatea acestora era monitorizată de un șef de birou constatator, cu atribuții de control. 
 
Membrii biroului aveau obligația de a verifica și de a urmări perceperea taxelor. Erau retribuiți în conformitate cu Statutul Salariaților Comunali. 
 
Societatea va fi naționalizată în perioada regimului comunist, mărindu-se numărul abonaților casnici, extinzându-se rețeaua de iluminat public la nivelul întregului municipiu. Utilizarea energiei electrice a fost considerată de către autoritățile comuniste un element de progres, acestea arogându-și întregul merit pentru acest lucru, inclusiv în propaganda de partid. 
 
Bibliografie:
SJANC, fond Primăria Constanța, dosar 8/1947.
 
Despre Adrian Ilie:
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Director adjunct Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța (2020)/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari