Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 14 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea De la sediu al Primăriei Constanța, la actualul Muzeu de Istorie Națională și Arheologie

ro

13 Jul, 2021 00:00 3389 Marime text

Povestea clădirii care adăpostește astăzi Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța începe în 1911, când nevoia unui nou sediu pentru primărie se simțea din ce în ce mai profund. În același an, arhitectul Victor Ștephănescu proiectează clădirea în specificul stilului neo-românesc. Războiul s-a răsfrânt și asupra construcției, astfel finalizarea acesteia a avut loc în 1921.
 

 

Palatul Comunal

Clădirea Primăriei Constanței, numită la acea vreme, Palatul Comunal, structurată pe cinci nivele, deținea diferite sedii ale altor instituții. La subsol se găsea o cramă-berărie, la parter, Serviciul Percepției Comunale, Caseria, Serviciul Medical și cel de Higiena orașului, cafenea și restaurant.
 
La etaj se aflau Sala de Consiliu, Sala de Căsătorii și Cabinetul Primarului. Alte servicii precum cel de Arhitectură sau cel Tehnic se găseau la celelalte nivele.
 
Odată cu trecerea timpului, o bună parte din serviciile antemenționate s-au mutat în sedii propii, în clădire rămând primăria. Aceasta se va muta în anul 1977 în actualul sediu  (Casa Albă), în locul ei venind Muzeul de Istorie.  Patrimoniul acestuia devenise neîncăpător pentru fostul sediu, azi Palatul Episcopal.

Cale ferată, paralelă cu strada Traian

Interesant este faptul că exista o cale ferată chiar în acest loc, paralelă cu strada Traian. Aceasta avea cap de linie deasupra Porții 1, unde se află acum statuia lui Anghel Saligny, iar celălat cap de linie fiind La Vii.
 
Case, grajduri și barăci au fost demolate, pe o suprafață destul de mare, pentru a construi Palatul Comunal. Statuia lui Ovidiu a fost mutată cu fața spre actualul Port Tomis.
 

Trei ani de reparații, după trecerea armatei bulgare prin Constanța

În 1916, armata bulgară a distrus tot ce i-a stat în cale. Statuia „Avântul Țării“, aflată în fața Palatului Regal (azi Tribunalul Constanța) a fost distrusă. La un pas de distrugere a fost și Statuia lui Ovidu. Clădirea Palatului Comunal, proaspăt construită, a fost grav avariată. Trei ani au durat lucrările de reparații.
 

Sursă foto și de documentare:
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
 

Citește și:

 
Încercarea de furt a statuii lui Ovidiu - „Vroiau s-o ducă la Sofia, ca trofeu de război“
 
Constanţa după Primul Război Mondial - „Lipsește orașului nostru un plan de sistematizare“
 

Galerie foto:Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari