Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Cristian Teodorescu, scriitor şi ziarist dobrogean consacrat (galerie foto)

ro

08 Jan, 2020 00:00 3501 Marime text

Cristian Teodorescu s-a născut în Medgidia  la 10 decembrie 1954, fiind prozator, eseist şi publicist român. Copilăria şi-a petrecut-o până la 5 ani, la Medgidia, iar mai apoi în vacanţe, venea în vizită la bunici.  Bunicul său era un pasionat al fotografiei. A urmat cursurile gimnaziale şi liceale în Bucureşti, iar ulterior a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, în anul 1980. În perioada studenţiei şi după absolvire a fost membru al Cenaclului de proză "Junimea", îndrumat de criticul şi profesorul Ovid S. Crohmălniceanu, frecventând  „Cenaclul de Luni”, coordonat de criticul şi profesorul Nicolae Manolescu. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În prezent este redactor la ziarul Caţavencii şi deţine o rubrică permanentă în săptămânalul România Literară, unde este redactor.
 

 
Debutul a fost posibil în anul 1985 cu volumul de povestiri Maestrul de lumini, după ce fusese inclus în volumul colectiv Desant '83 (1983). Ulterior, publică volumele: Tainele inimei (1988); Faust repovestit băieţilor mei Petre şi Matei (1991);  Povestiri din lumea nouă (1996); Îngerul de la benzinărie (2003); Medgidia, oraşul de apoi (2009); Şoseaua virtuţii. Cartea cîinelui ( 2015) şi Cartea pisicii ( 2017).
 
De-a lungul carierei a fost recompensat cu diverse premii, printre care: Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România (1985); Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România (1996); Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009, pentru romanul Medgidia, oraşul de apoi; Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” pe anul 2009, pentru romanul Medgidia, oraşul de apoi; Premiul pentru cel mai valoros român, în cadrul Colocviilor Romanului Românesc, Alba Iulia, 2010, pentru romanul Medgidia, oraşul de apoi.
 
Cărţile sale sunt foarte apreciate de cititori, iar lucrarea „Şoseaua virtuţii. Cartea cîinelui“ a fost unul din cele mai căutate titluri la Târgul de carte „Bookfest” din anul 2015. Această carte a fost lansată şi la Medgidia, la 4 septembrie 2015, alături de lucrarea semnată de Adrian Ilie, „Comunităţile turcă şi tătară din Medgidia“, în cadrul activităţilor culturale dedicate Zilelor Medgidiei.
 
Într-un interviu acordat în anul 2000, Cristian Teodorescu vorbeşte despre modul în care îşi alege un subiect pentru roman spunând: „Aproape niciodată nu ştiu de la bun început de ce trebuie să povestesc un anumit lucru, dar ştiu că trebuie să-l povestesc“
 
Referitor la plăcerea de a povesti, se pare că aceasta „vine din familie. Bunicul meu ştia să povestească foarte bine. Şi bunica avea talent narativ. Ea avea o viziune critică asupra ălora despre care povestea, tot timpul era nemulţumită de ceea ce i se întâmplase. A avut şi o copilărie nefericită. Rămăsese orfană de pe la vreo 12 ani şi a trebuit să aibă grijă de fraţii mai mici. Pe urmă a fost luată în grijă de nişte rubedenii. Nu şi-a continuat şcoala, aşa că biata bunică-mea a rămas cu două clase primare. Era însă o femeie foarte inteligentă, ştia să citească şi să scrie. Bunicul meu era mai tolerant. Era şi un tip de bon viveur, pe care l-a produs perioada interbelică. Îi plăcea să fie înconjurat de lume. În Medgidia, deşi era nou-venit, şi-a făcut repede prieteni, iar din restaurantul Gării a reuşit să facă o afacere de succes. Mi-a povestit mai târziu bunica şi nu prea îmi venea s-o cred. M-a dus în pivniţa casei, în care erau multe lăzi prăfuite şi farfurii pe care scria - Restaurantul Gării din Medgidia. Ştefan Teodorescu. Atunci am crezut-o”.
 
Despre perioada în care a fost elev la gimnaziu îşi aduce aminte cu nostalgie: „La Limba Română mă descurcam bine, tot datorită faptului că mă pricepeam să povestesc. Evident, îmi plăcea istoria, dar asta şi pentru că aveam un profesor foarte bun în gimnaziu”.
 
Este un scriitor consacrat care participă la emisiuni de televiziune şi de radio, fiind perceput drept un interlocutor „care spune lucrurilor pe nume”. Îi place să spună că este din Medgidia, iubeşte acest oraş şi îl redescoperă de fiecare dată, cu nostalgie şi plăcere.
 
Surse bibliografice:
 
Adrian Ilie, Personalităţi marcante ale Medgidiei, Editura Ex Ponto, Constanta, 2017
Observator cultural , 42, decembrie 2000.
Interviu din 17 octombrie 2017
 
Despre Adrian Ilie
 
Licenţiat şi masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanţa, şef de promoţie.
Doctor în istorie şi cursuri postuniversitare - Universitatea din Bucureşti.
Profesor - Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanţa/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia.
Director adj. - Școala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic şi membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanţa).
Autor al mai multor lucrări şi studii despre Medgidia şi Dobrogea.
Autor al unor studii şi cărţi de metodică şi management.
Membru în Comisia Naţională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societăţii de Știinţe Istorice din România.
Membru al Asociaţiei Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor şcolare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorităţii turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obţinute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Știinţe Istorice din România.

 
Sursa foto: Colecţia Adrian Ilie
 
Citeşte şi: 
 

#citeșteDobrogea: Nisipari - Karatai, o așezare în mijlocul stepei dobrogene

 



Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari