Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:45 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Bombardarea Catedralei din Constanța - „Vreo şase bombe au dărâmat şi catedrala şi palatul“

ro

03 Aug, 2022 00:00 2279 Marime text
  • În urmă cu 81 de ani bombardamentele sovietice loveau Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, dar și palatul episcopal, aflat în apropiere.
 
În jurul orei 22.15, pe 22 iunie 1941, Peninsula tomitană cunoștea primul atac sovietic din cel de-al doilea Război Mondial. Dis de dimineață, pe 23 iunie au sosit cu alte trei atacuri, iar după-amiaza oraşul a fost atacat din nou, de șase avioane sovietice.
 
Pe 3 august 1941, Constanța se tranformase într-o ruină. Mai multe avioane sovietice venite dinspre mare au bombardat portul și zona peninsulară. Contracronometru, au fost evacuați din oraș peste 70% din populație. Bombele sovietice aveau să lovească și Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, dar și palatul episcopal, aflat în apropiere.
 


„Vreo şase bombe au dărâmat şi catedrala şi palatul, aşa cum se văd azi. De se întâmpla bombardamentul în timpul Sf. Liturghii, vă puteţi uşor închipui ce-ar fi fost: toţi preoţii, corul şi credincioșii ar fi fost prefăcuţi în masă de carne! Dumnezeu, însă ne-a apărat”, declara Gherontie Nicolau, episcopul Constanței, în urma bombardamentelor sovietice asupra orașului Constanța din 3 august 1941.
 
Bombardamentul sovietic a afectat altarul, catapeteasma cu icoanele și pictura, care au fost avariate și parțial distruse.
 
Singurul obiect religios neafectat de suflul exploziei a fost Icoana Maicii Domnului de la Durău. Aceasta a fost găsită la intrarea în lăcașul de cult, deși era așezată, în mod obișnuit, în fața altarului. Minunea s-a petrecut la doar șase ani de la sosirea icoanei la Constanța.
 
Resfințirea așezământului de cult s-a săvârșit în 1951 de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Justinian și de către Prea Sfințitul episcop Chesarie Păunescu. Lipsa picturii, fisurile, lucrările exterioare neterminate, lipsa încălzirii pe timp de iarnă au dus a pierderea aerului de monument de arhitectură şi artă, nici de Catedrală a oraşului. O minune avea să se întâmple în anul 1955, când preotul Nicolae Cănănău, în plin regim comunist, a restaurat și pictat integral biserica, finalizând lucrările în anul 1965.

 
Citește și:

#DobrogeaDigitala: 80 de ani de la bombardarea Catedralei din Constanța

#CitesteDobrogea: 3 august 1941. Bombardament al aviației sovietice asupra Constanței. Catedrala și Peninsula au fost distruse

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari