Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:02 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Astăzi, Virgil Coman ar fi împlinit 46 de ani

ro

24 Dec, 2019 00:00 3620 Marime text

Dacă destinul nu i s-ar fi întrerupt brusc şi nemeritat, în urmă cu trei ani, Virgil Coman ar fi împlinit astăzi 46 de ani.


Născut în ajun de Crăciun, pe 24 decembrie 1973, în Medgidia, a absolvit, în 1997, Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, funcţionând ca profesor de istorie până în anul 2003, când devine şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.

În calitate de pasionat cercetător al istoriei şi arhivisticii, a contribuit decisiv la aducerea la lumină a unor importante documente şi realizarea unor studii de specialitate – a fost coautor şi coordonator a 19 volume de studii şi a semnat peste 100 articole publicate în diverse culegeri de studii, periodice şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare.


Iubind cu pasiune Dobrogea şi istoria ei, Virgil Coman a fost omagiat şi de cotidianul ZIUA de Constanţa, în cadrul evenimentului organizat în 2017 şi dedicat celor 139 de ani de la revenirea provinciei la statul român. Regretatul istoric a fost distins atunci cu „Meritul dobrogean“ şi medalia comemorativă „Remus Opreanu.


De asemenea, în semn de recunoaştere pentru contribuţia sa incontestabilă la devenirea culturală a acestui spaţiu, Virgil Coman a fost declarat post-mortem cetăţean de onoare al Constanţei.


Teza sa de doctorat, cu titlul „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii”, susţinută la Iaşi, în 2005, a fost de curând publicată şi lansată la Constanţa şi la Medgidia, în prezenţa foştilor colegi şi prieteni, care au folosit prilejul pentru a evoca personalitatea celui ce a fost nu doar un entuziast şi desăvârşit profesionist, ci şi un om de excepţie, cald, modest şi generos.


S-a stins din viaţă pe 5 august 2016, printre cărţile ce i-au fost atât de dragi, în timp ce prezenta volumul unui prieten, într-o librărie din Constanţa.
 

Citeşte şi:

Virgil Coman - istoric, arhivist şi talentat publicist

O lansare de carte, prilej pentru un emoţionant omagiu adus lui Virgil Coman

Cartea regretatului istoric Virgil Coman „Meglenoromânii - Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea“, lansată la Constanţa şi în oraşul său natal

Virgil Coman, un istoric dobrogean plecat prea devreme dintre noi


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari