Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:49 24 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Astăzi, Olimpiu Vladimirov, „poet cu întindere pe veac”, ar fi împlinit 78 de ani

ro

09 Jan, 2020 00:00 1248 Marime text

 
Născut în Tulcea, la 9 ianuarie 1942, geologul cu vocaţie de poet a urmat cursurile primare şi liceale în oraşul natal, obţinând apoi o licenţă în Mineralogie, la Universitatea din Bucureşti.
În paralel cu lucrările de cercetare geologică din arealul dobrogean, Olimpiu Vladimirov s-a aflat tot timpul în cercul de poeţi şi literaţi ai vremii sale, remarcându-se cu un debut precoce, în 1958, în prestigioasa revistă clujeană „Steaua“, condusă pe atunci de A.E. Baconski.
 

 
Înzestrat cu un simţ deosebit al valorii literare şi umane, bun manager cultural, a îndrumat, timp de un deceniu, activitatea cenaclului literar „Panait Cerna” din Tulcea, a scris şi a publicat poezie, dar şi recenzii, cronici sau reportaje. A îngrijit antologii literare şi volume de creaţie populară, a animat lansări de carte, a făcut, cu pasiune şi implicare, muncă de monografist şi documentarist.

Ca director al Centrului Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Literare (1993-2006), s-a implicat activ în viaţa culturală a judeţului Tulcea, revitalizând Concursul Naţional de Poezie şi Eseu „Panait Cerna“ (care a ajuns anul trecut la cea de-a 45-a ediţie) şi organizând numeroase simpozioane, mese rotunde şi întâlniri pe teme literare, cu invitaţi din întreaga ţară. 

Colaborator permanent al longevivei reviste Tomis, a fost prieten apropiat cu mulţi dintre oamenii de cultură constănţeni şi a participat la fondarea revistei Ex Ponto, unde a fost prezent cu o rubrică permanent, intitulată „Repere culturale tulcene“.
 
S-a stins din viaţă pe 12 august 2017. În luna noiembrie a aceluiaşi an, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale la devenirea culturală a provinciei unde s-a născut şi a creat, ZIUA de Constanţa i-a conferit scriitorului distincţia „Meritul Dobrogean”, ocazie cu care prietenul şi colaboratorul său, prozatorul Ovidiu Dunăreanu, a rostit un impresionant Laudatio.
 
Antologică rămâne şi prezentarea pe care scriitorul Fănuş Neagu i-a făcut-o confratelui tulcean, cu ocazia primirii, ca membru titular, în Uniunea Scriitorilor din România, Filiala „Dobrogea“: „Poet talentat, cum numai la Dunărea de Jos se nasc, sunt convins că domnul Olimpiu Vladimirov e poet cu întindere pe veac”.
 

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanţa
 

Citeşte şi:

Olimpiu Vladimirov, publicist şi om de cultură

„Poet talentat, cum numai la Dunărea de Jos se nasc, sunt convins că e poet cu întindere pe veac“. Fănuş Neagu despre Olimpiu Vladimirov

 

Comentarii
Cele mai recente postari