Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:48 03 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandru Balaban, parohul de la Dăeni Nihil sine Deo

ro

15 Oct, 2021 00:00 1234 Marime text
  • Un preot dobrogean, povestind despre miracolele pe care le-a trăit în viața sa și pe care le-a mijlocit în viața semenilor săi
 
Alexandru Balaban este preot paroh la Dăeni, județul Tulcea, în biserica cu hramul Sfânta Parascheva.
Sfânta i-a marcat, în mai multe rânduri, viața și cariera preoțească, l-a ajutat să se însănătoșească și să-și urmeze calea, să facă bine celor din jur, să fie o sursă de inspirație pentru copiii și tinerii care ajung să îi stea în preajmă.
 


Tânărul născut în urmă cu 32 de ani în satul Ulmu din Brăila, a făcut din Dăeni-ul dobrogean un sat de care a auzit întreaga Românie. Aparițiile la radio și televiziune, în emisiuni precum „Românii au talent”, „La Măruță” sau „Visuri la cheie”, corala de copii cu rezultate excepționale, echipa de fotbal antrenată chiar de Părinte, preocupările sale legate de etnografia și istoriografia locurilor unde Dumnezeu l-a trimis să slujească – toate au adus în prim-plan un personaj incredibil, a cărui pasiune, implicare, modestie și optimism sunt un model pentru noi toți.
Îi urmărim cu interes activitatea și suntem mândri să avem printre noi oameni ca Alexandru Balaban, care înnobilează aceste locuri.
 
„Pentru mine Dobrogea e totul, mulți consideră prima casă locul unde s-au născut și unde locuiesc a doua casă, dar o spun cu mâna pe inimă, prima casă a mea e Dobrogea, aici e sufletul meu, aici mă regăsesc, aici mă simt mai aproape de Dumnezeu, e o legătură minunată, greu de descris în cuvinte. Am fost, sunt și voi rămâne fascinat de tărâmul Dobrogei”, declara Părintele anul trecut, pentru ZIUA de Constanța.
 
„Fără Dumnezeu suntem nimic”, mai spune el, de câte ori are ocazia. Transpunerea latinească a acestui dicton, Nihil sine Deo, este și numele coralei din Dăeni, care a impresionat jurații de la „Românii au talent”, dar rezumă și credința profundă a Părintelui care, deși a trecut printr-o copilărie grea, plină de neajunsuri, a ajuns acum să risipească deznădejdea, să dea putere și încredere, să facă din parohia sa o biserică vie și să ofere pretutindeni bucurie și împlinire!
 
 
Sursa foto: captura youtube/lamaruta.protv.ro
 
Citește și:
#DobrogeaDigitală: Dobrogea, prima și ultima casă. Un preot tulcean „de poveste”

 
Comentarii