Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:34 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc cinci ani de la moartea lui Adrian Păunescu

ro

05 Nov, 2015 00:00 819 Marime text
La data de 5 noiembrie 2010, Adrian Păunescu, unul dintre cei mai importanţi autori români, s-a stins din viaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde era internat cu probleme cardiace, renale şi hepatice. Scriitorul a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, alături de Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu.
 
"Va fi interesantă postumitatea mea. Scrisul meu se va despovăra de biografia autorului, în circulaţia lui printre oameni. Aş fi fost curios să ştiu totuşi ce iarbă va răsări, în timp, pe mormântul meu...", mărturisea Adrian Păunescu.

Apreciat de critici literari importanţi

Născut pe 20 iulie, la Copăceni, judeţul Bălţi, Republica Moldova, Adrian Păunescu a fost autor, critic literar, director de reviste, scriitor, traducător şi om politic. Cea mai mare parte a copilăriei a petrecut-o la Bârca, judeţul Dolj. A absolvit Colegiul Naţional "Carol I" din Craiova şi, ulterior, a studiat filologia la Universitatea din Bucureşti.

A debutat în anul 1960, iar talentul său a fost remarcat şi apreciat de critici literari importanţi. Păunescu a scris peste 50 de cărţi, creaţiile sale fiind editate într-un tiraj record. În anul 1973, a început activitatea publicistică şi a condus revista "Flacăra". În cadrul Cenaclului Flacăra şi în pofida numeroaselor sancţionări aduse de puterea comunistă, Păunescu a încurajat şi promovat cultura de masă şi a inventat "generaţia în blugi" şi "muzica tânără".

Totodată, devenise cunoscut şi pentru criticile lansate la adresa puterii. În acest sens, amintim poemul "Analfabeţii", publicat în 1980. Deşi, după căderea comunismului, nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revistei "Flacăra", a fondat o altă revistă, "Totuşi iubirea".
Dintre poeziile publicate de Păunescu, amintim "Rugă pentru părinţi", "Totuşi, iubirea", "Leagăn pentru toată copilăria", "Descântec de viaţa şi moarte", "Pastel de toamnă".
 
Sursa foto: dcnews.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii