Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:58 27 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 20 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu

ro

11 Nov, 2015 00:00 784 Marime text
Corneliu Coposu, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, s-a stins din viaţă pe 11 noiembrie 1995. La înmormântarea sa, mii de oameni s-au adunat la Bucureşti pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Corneliu Coposu s-a născut în Bobota, Sălaj, într-o familie de preoţi. A participat la primul război mondial ca preot, pe frontul din Galiţia. În 1940, a primit funcţia de secretar politic al lui Iuliu Maniu, pe care îl însoţea în toate negocierile politice. Corneliu Coposu avea misiunea de a întreţine relaţii confidenţiale cu reprezentanţii guvernului englez la Liverpool, cu emisarii români de la Stockholm, cu comandantul militar aliat din Foggia, Italia. În anul 1945, Coposu este ales preşedinte al filialei PNŢ Sălaj. 

A fost arestat, pe 14 iulie 1947, împreună cu întreaga conducere a PNŢ, în ceea ce s-a numit "Înscenarea de la Tămădău". Se spune că întreaga operaţiune a fost organizată de Partidul Comunist pentru a justifica desfiinţarea PNŢ. În 1956m i s-a înscenat un proces pentru "înaltă trădare a clasei muncitoare" şi pentru "crimă contra reformelor sociale". A fost condamnat la muncă silnică pe viaţă, iar până în anul 1964 a fost închis, fiind eliberat după 17 ani de detenţie.

Numeroase locuri publice îi poartă numele, printre care şi un bulevard din centrul Bucureştiului. 

Sursa foto: www.aktual24.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii