Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 24 septembrie, navigatorul Cristofor Columb pleca...

ro

24 Sep, 2014 00:00 3159 Marime text
În anul 1493, pe 24 septembrie, cu 17 nave şi aproximativ 1.200 de oameni, Cristofor Columb a plecat din Spania în cea de-a doua sa expediţie. Debarcările au fost făcute pe insulele Dominica, Guadalupe şi Antigua.

Pe data de 27 noiembrie, vasele au ancorat la Navidad, unde toţi oamenii au fost ucişi, iar fortul a fost distrus. După ce a abandonat corăbiile, Columb a stabilit o colonie ce a devenit prima aşezare europeană în Lumea Nouă. Deşi navigatorul italian a ţinut un jurnal în care nota informaţii despre călătorie, doar fragmente mici sunt cunoscute în prezent, cele mai multe date provenind din referinţe indirecte.

În timpul celei de-a treia expediţii, în 1498, navigatorul a descoperit un nou continent, America. Oficial, Columb este cel care a descoperit America, dar există dovezi conform cărora normanzii au fost primii care au păşit pe aceste meleaguri, cu cinci secole înaintea lui Columb.

Celebrul navigator s-a născut la Geneva, în Italia, într-o familie de oameni simpli. În 1470, deşi nu avea cultură ştiinţifică, relaţii sau experienţă maritimă, a realizat prima sa călătorie spre insula Chios, în Marea Egee. Şase ani mai târziu, nava pe care se afla a fost atacată de piraţi. Columb a reuşit să înoate până la ţărm şi a găsit adăpost la Lisabona, unde s-a căsătorit cu fiica guvernatorului insulei Porto Santo.

Bazându-se pe informaţiile acumulate de-a lungul călătoriilor sale, Columb a ajuns la concluzia că Pământul este cu 25 mai mic decât se credea la acea vreme. Pornind de la această premisă, dorea să descopere o nouă rută spre Asia.

Navigatorul a murit în 1506, după o lungă boală, la Valladolid. Potrivit Wikipedia, în anul 2006, la 500 de ani de la moartea lui Cristofor Columb, în Spania a fost emisă o monedă comemorativă de argint, cu o valoare nominală de 12 euro.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii