Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:09 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Autorul celebrului roman „Moromeţii“...

ro

05 Aug, 2014 00:00 2825 Marime text


În urmă cu 92 de ani, într-o familie numeroasă, în satul Siliştea-Gumeşti, din judeţul Teleorman, s-a născut unul dintre cei mai apreciaţi romancieri postbelici, autorul celebrului roman „Moromeţii“, scriitorul Marin Preda.

După finalizarea studiilor, Marin Preda a devenit corector la revista „Timpul“, în paginile căreia, la vârsta de 20 de ani, a debutat cu schiţa „Pârlitu'“. De-a lungul vieţii, a publicat schiţe şi povestiri în diverse ziare şi reviste, precum „Strigoaica“, „Salcâmul“, „Calul“, „Noaptea“, „La câmp“.

Scriitorul a debutat editorial în anul 1948, cu volumul „Întâlnirea din pământuri“, iar şapte ani mai târziu, publică primul volum al romanului „Moromeţii“, iar pe cel de-al doilea, în 1967. Printre alte romane scrise de Marin Preda se numără   „Intrusul“, „Risipitorii“, „Marele singuratic“, „Viaţa ca o pradă“, „Delirul“, în anul 1980 fiind publicat ultimul său roman, „Cel mai iubit dintre pământeni“.

Marin Preda a fost corector la ziarul „România Liberă“ şi redactor la revista „Viaţa Românească“. Din anul 1968, a fost vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, iar doi ani mai târziu, a fost numit director al editurii „Cartea Românească“. De asemenea, a fost ales membru corespondent al Academiei Române, în 1974.

Marin Preda fost căsătorit de trei ori, în 1954, cu poeta Aurora Cornu, apoi cu criticul literar Eta Vexler, care, la începutul anilor '70, a emigrat în Franţa. Cea de-a treia soţie, cu care a avut doi fii, pe Nicolae şi pe Alexandru, a fost Elena Mitea. Scrisorile de dragoste trimise primei soţii, Aurora, au fost publicate după moartea scriitorului.

Pe 16 mai 1980, Marin Preda se stinge din viaţă, la vila de creaţie a scriitorilor de la Palatul Mogoşoaia, familia sa fiind convinsă că moartea fulgerătoare a scriitorului a avut legătură cu publicarea romanului „Cel mai iubit dintre pământeni“, care conţinea numeroase critici la adresa regimului. Potrivit raportului medico-legal, „moartea lui Marin Preda a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, în condiţiile unei come etilice“. Nici până în ziua de astăzi nu se cunoaşte răspunsul la întrebarea de ce a murit Marin Preda. Un alt mister este cel legat de dispariţia unor manuscrise pe care scriitorul le păstra la editura Cartea Românească.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii