Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:06 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Celebra soprană Angela Gheorghiu împlineşte, astăzi, 50 de ani

ro

07 Sep, 2015 00:00 2483 Marime text
Una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume, Angela Gheorghiu, admirată pentru vocea sa unică şi prezenţa scenică, îşi sărbătoreşte ziua de naştere pe 7 septembrie. Astăzi, împlineşte vârsta de 50 de ani.
 
Elevă a Miei Barbu, Angela Gheorghiu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A debutat la nivel internaţional în 1992, la Royal Opera House, în „La Boheme”. La Royal Opera House a cântat pentru prima dată „La Traviata”, în 1994, spectacol pentru a cărui transmisiune în direct BBC Radio şi-a întrerupt programul obişnuit. La una dintre repetiţii, Sir George Solti, dirijor, a spus: „Mi-au dat lacrimile. A trebuit să ies. Fata este minunată. Poate să facă orice”.
 
 Aşa s-a născut o stea. De atunci, Angela Gheorghiu a fost o prezenţă constantă în săli de operă şi de concert din lumea întreagă. „Am simțit de mică valoarea harului pe care l-am primit. Vocea mea se făcea auzită și ascultată încă din casa părinților (...) și, mai apoi, la grădiniță, la Adjud. Îmi aduc aminte de educatoarea mea, doamna Margareta Roșca, de învățătoare, doamna Nistor, de profesorul de muzică, domnul Armencea. Primul cântec pe care l-am cântat nu a fost una dintre melodiile copilărești, ci «Guten Abend, Gute Nacht». Vedeam în reacțiile celor din jurul meu că, de câte ori cântam, produceam o impresie profundă și înțelegeam că asta e ceva neobișnuit. Nu exista spectacol în Adjud sau mic concurs în Moldova la care să nu fiu prezentă pe scenă, cântând muzică clasică, singură sau în duet cu sora mea, Elena. Și, cum îmi plăcea să simt că transmit o emoție și că lumea mă apreciază pentru asta, mi-a fost clar destul de devreme că acesta va fi destinul meu, că vocea mea îmi va defini viața”, a declarat artista într-un interviu acordat Agerpres, anul acesta.
 
Toate albumele lansate de Angela Gheorghiu au fost bine primite de critica de specialitate şi onorate cu numeroase premii. În anul 1999, a participat la concertul „Michael Jackson şi Prietenii”, în Munchen. De asemenea, a participat la spectacolul care a marcat jubileul reginei Elisabeta a II-a, iar în 2003, a luat parte la concertul organizat cu ocazia decernării Premiilor Nobel. În 2001 şi 2010, a primit titlul de „Artista Anului”, la Premiile Classical Brit.
 
În iunie 2012, a sărbătorit 20 de ani de la debutul pe scena Operei Regale din Londra, interpretând rolul principal din „La Boheme”. Proiectele de viitor includ alte concerte în Europa şi Statele Unite ale Americii, primul turneu în Australia, cu concerte la Melbourne şi Sydney (octombrie 2015).
 
Sursa foto: kurier.at
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii