Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Remedii naturiste. Trucuri clasice pentru decongestionarea nasului

ro

17 Apr, 2016 10:13 2910 Marime text



Răceala, gripa, aerul uscat sau alergiile cauzează frecvent congestie nazală (nas înfundat), ceea ce duce la un somn neodihnitor, iritabilitate şi disconfort. Persoanelor care se confruntă cu această problemă le este indicat, înaintea oricărui tratament medicamentos, folosirea unor metode la îndemână pentru a „păcăli” nasul congestionat. Printre acestea se recomandă aer curat, evitarea schimbărilor bruşte de temperatură, evitarea umezelii, a aerului uscat şi supraîncălzit, evitarea consumului de tutun şi alcool, evitarea utilizării în exces a substanţelor vasoconstrictoare, inhalaţiile cu aburii de la o infuzie de ceai, eventual o reevaluare ORL.

De-a lungul vremii, înainte ca medicamentele destinate acestei probleme să fie folosite la primele semne de nas înfundat, oamenii foloseau remedii clasice. Aceleaşi metode le putem folosi şi astăzi fără probleme şi foarte simplu, cu ce găsim în jurul nostru sau prin bucătărie. Aburii produşi de o supă fierbinte sau de un ceai din diferite plante te poate ajuta în rezolvarea acestei probleme. Puneți la fiert apă cât pentru trei căni, când apa dă în clocot, trageți de pe foc și adăugați două – trei linguri de flori de mușețel și lăsați la infuzat pentru cinci minute, apoi așezați-vă cu un prosop pe cap deasupra vasului şi inhalaţi aburii fierbinți timp de 10-15 minute. Ajută la decongestionarea căilor respiratorii şi este un remediu eficient şi rapid. Chiar şi oţetul poate fi fiert pentru a inhala aburii pe care îi emana, aceştia având un efect imediat de eliberare a căilor respiratorii. Umidificatoarele sunt o altă idee buna, dacă ai probleme cu respiratul în timpul somnului.

Şi o infuzie preparată dintr-un vârf de cuțit de praf de scorțișoară, două – trei cuișoare, patru – cinci boabe de piper, jumătate de linguriță de anason și jumătate de linguriță de fenicul. Lăsați să dea în trei – patru clocote, apoi trageți vasul de pe foc, acoperiți și lăsați la infuzat pentru 15 minute. Filtrați, adăugați miere de albine și consumați cât de fierbinte suportați.

Usturoiul este un remediu folosit in popor pentru o gamă largă de afecţiuni, iar în cazul nasului înfundat, el poate face minuni. De altfel, proprietăţile sale antibacteriene îl clasează pe primele locuri în topul alimentelor anti-răceală. Daca eziţi să îl consumi din cauza mirosului înţepător, adaugă-l la legume sotate sau, şi mai simplu, adaugă câţiva căţei tăiaţi felii într-un ibric cu apă, lasă-l pe foc şi inhalează aburii. Astfel, beneficiezi de efectele a două remedii naturiste pentru nas înfundat.

O altă metodă foarte simplă de a scăpa de nasul înfundat este să torni câteva picaturi de ulei esenţial de eucalipt pe o batistă şi să inhalezi mirosul pe care îl emana. Dacă congestia nazală îţi dă bătăi de cap în timpul nopţii, toarnă câteva picături din acest ulei şi pe pernă.

Şi piperul te poate ajuta să îţi desfunzi nasul atunci când eşti răcit. Adaugă o linguriţă de piper negru şi o lingură de miere într-o cană, apoi acoperă ingredientele cu apă fiartă şi lasă lichidul în acest fel timp de 15 minute, apoi amestecă bine. După ce bei acest medicament naturist, îţi vei simţi căile respiratorii eliberate.

O băutură caldă cu busuioc este eficientă în decongestionarea nasului, dar dacă totuşi nu suporţi gustul, acelaşi efect îl vei simţi dacă la micul dejun şi înainte să te culci ronţăi frunzele ca atare. Bea un pahar cu apă caldă în care ai turnat ghimbir proaspăt ras. Pentru rezultate și mai bune, poți bea ceai de ghimbir cu lămâie și miere.

Sarea are capacitatea de a atrage moleculele de apă, stimulând astfel decongestionarea mucoasei nazale. Calmează simptomele răcelii şi ajută la însănătoşirea mai rapidă în cazul inflamaţiilor cavităţii nazale. O soluţie salină preparată în casă ar putea face minuni. O poţi prepara dintr-o linguriţă (aproximativ 5g) de sare de bucătărie (sau sare de mare) la jumătate de litru de apă fiartă. Cel mai bine se foloseşte pentru administrare o pipetă de sticlă care să poate fi uşor curăţată. Se toarnă câteva picături din soluţia salină în fiecare nară. Se poate face şi o soluţie puţin mai concentrată, în funcţie de sensibilitatea fiecăruia. Oricum, concentraţia nu trebuie să depăşească 3% (adică maxim o lingură de sare).

Sursa: Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii