Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:05 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu Un hormon ar putea fi cauza incidenței ridicate a bolii Alzheimer în rândul femeilor

ro

12 Mar, 2022 18:09 2508 Marime text
Laborator, foto cu rol ilustrativ: unsplash/  Louis Reed

O echipă internaţională de cercetători a descoperit că hormonul de stimulare foliculară (HSF) s-ar putea afla la baza unei incidenţe mai mari a bolii Alzheimer în rândul femeilor vârstnice, oferind o potenţială ţintă de tratament pentru această afecţiune.

Potrivit experților, boala Alzheimer afectează memoria şi alte funcţii cognitive critice, iar până în prezent se credea că cel mai important rol pentru apariţia boli îl aveau proteina beta-amiloid, care tinde să se aglomereze formând plăci în creier şi acumulările anormale ale unei proteine numite tau în interiorul neuronilor.

Totuși, statisticile arată că boala Alzheimer are o incidenţă mai ridicată în rândul femeilor vârstnice, numărul pacienţilor de sex feminin cu această afecţiune fiind de două ori mare comparativ cu cel al bărbaţilor.

Pe baza unor studii anterioare, o echipă de cercetători din China şi Statele Unite ale Americii a avansat o teorie conform căreia activarea unei căi neuronale numită C/EBPß/AE ar reprezenta procesul central al patogenezei bolii Alzheimer.

Potrivit cercetătorilor, în perioada menopauzei, nivelul de HSF la femei creşte drastic, de peste zece ori, în timp ce în cazul bărbaţilor vârstnici nivelul acestui hormon este de aproximativ trei ori mai mare decât înainte.

Un nivel ridicat de HSF se poate lega de receptorii HSF de pe suprafaţa neuronilor şi poate activa calea C/EBPß/AE, ducând la modificarea anormală a proteinelor beta-amiloid şi tau.

Conform specialiștilor, studiile preclinice asupra utilizării anticorpilor HSF pentru a trata boala Alzheimer sunt în curs de desfăşurare.

sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii