Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorica Dăncilă, întrevedere cu premierul Consiliului de Stat al R.P. Chineze

ro

12 Apr, 2019 20:38 1205 Marime text
Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 12 aprilie 2019, o întrevedere bilaterală cu Premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, Li Keqiang, în marja Summit-ului Șefilor de Guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză.

Cu acest prilej, au fost abordate teme de interes ale agendei bilaterale, în contextul aniversarii, în anul 2019, a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză, și a 15 ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare.

Șefii celor două Guverne au exprimat angajamentul de a continua de o manieră pragmatică, deschisă și eficientă, dialogul politic, proiectele de cooperare și contactele inter-umane, în domeniile consacrate.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a oferit informații despre recentele modificări aduse legislației privind Parteneriatul Public Privat și a afirmat interesul pentru implicarea unor companii chineze în proiecte de tip PPP.

Totodată, premierul Viorica Dăncilă a exprimat interesul pentru deschiderea unui centru de medicină tradițională chineză în România.

Au fost discutate, de asemenea, evoluții recente în relațiile UE-China. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că România va continua să contribuie activ la consolidarea Parteneriatului Strategic Cuprinzător UE-China și implementarea Strategiei UE privind Conectivitatea Europa-Asia, adoptată în luna octombrie 2018.

Premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, Li Keqiang,  și-a exprimat aprecierea pentru modul în care România își exercită primul său mandat la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, adresând felicitări pentru rezultatele obținute până în prezent.

Totodată discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat exporturile de produse agricole românești către R.P. Chineză, cooperarea în domeniul energetic, Inițiativa Belt and Road.

Întrevederea a prilejuit un schimb de vederi privind perspectivele formatului de cooperare 16+1, prilej cu care premierul României a propus ca R. Moldova să devină membru al acestei inițiative.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat omologului chinez invitația de a efectua o vizită oficială în România. Totodată, înaltul oficial român a primit invitația de a efectua o vizită în R. P. Chineză.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii