Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:31 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unitatea 1 a CNE Cernavodă intră în programul de oprire planificată

ro

04 May, 2016 15:16 1279 Marime text
CNE Cernavoda, unitate, oprire, planificat, lulacheSN Nuclearelectrica SA (SNN) anunţă că, începând cu data de 6 mai, ora 23.00, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată. Reactoarele CNE Cernavodă sunt oprite alternativ, fiecare la doi ani, pentru realizarea programelor de mentenanţă corectivă şi preventivă, inspecţii obligatorii, testări obligatorii, conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), care se pot efectua numai cu centrală oprită, implementarea de modificări de proiect pe anumite sisteme/echipamente/componente.
 
Opririle planificate sunt considerate proiecte ale companiei, iniţiate cu aproximativ 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare.
 
Oprirea planificată a Unităţii 1 a CNE Cernavodă din acest an va avea o durată de aproximativ 50 de zile faţă de durata normală a oprilor planificate, de aproximativ 30 de zile. Prelungirea duratei opririi planificate a Unităţii 1 implică realizarea unor lucrări suplimentare de întreţinere a generatorului de aburi. Acesta este un demers standard, implementat de centralele de tip CANDU 6 la nivel global, o singură dată pe toată durata iniţială de viaţă de 30 de ani a unei unităţi nucleare, în funcţie de analiză datelor tehnice.
 
Analizele aferente prelungirii opririi planificate au evidenţiat avantaje de natură economică şi tehnică materializate prin îmbunătăţirea eficienţei ciclului termic ce are drept rezultat creşterea producţiei cu circa 1.5-2% faţă de nivelul prognozat în lipsa efectuării acestei lucrări. Aceleaşi analize au indicat că momentul optim de realizare a acestei lucrări la Unitatea 1 este în cadrul opririi planificate din anul 2016.
Lucrările se vor efectua în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate, utilizate la CNE Cernavodă, conform unui comunicat remis ZIUA de Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii