Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:24 09 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politicscan.ro Un guvern pe axa Washington-Berlin-Paris. Veriga lipsă

ro

16 Nov, 2015 19:47 1059 Marime text
Ițele guvernului Cioloș încep să se descâlcească, pe măsură ce ne apropiem de momentul învestirii sale. Apar din ce în ce mai clar și negocierile politice de culise, chiar dinaintea desemnării oficiale a premierului. Mai mult, formula care va intra în funcțiune foarte curând pare a fi rezultatul unor negocieri timpurii între actorii politici. Căderea guvernului Ponta fusese planificată pentru un anumit moment, doar că, în urma tragicelor evenimente de la Colectiv și a protestelor de stradă, momentul mult așteptat a fost grăbit. Dar planul pare a fi fost făcut cu ceva timp înainte, ca dovadă că ”rotițele” s-au pus foarte repede în mișcare. Mici ajustări e posibil să fi intervenit, însă, în mare, acum se derulează un scenariu pe care actorii politici îl conveniseră.
 
Așadar, avem un premier tehnocrat, în persoana lui Dacian Cioloș, fost comisar european pe agricultură. Un CV ireproșabil pe domeniul de expertiză, dar, atenție!, experiența de cinci ani la Bruxelles în ”executivul UE” a adăugat o componentă politică mult mai apăsată. Cei care îl privesc pe Cioloș doar ca pe un șoarece de bibliotecă, ușor de prins în capcana manevrelor necurate ale politicienilor, s-ar putea să aibă o surpriză. Să remarcăm totuși câteva amănunte biografice semnificative pentru ceea ce reprezintă Cioloș: căsătorit cu o franțuzoaică, sprijinit acum cinci ani în funcția de comisar european nu doar de România, dar și de Franța. De altfel, fără lobby-ul francez, e puțin probabil ca Cioloș să fi avut acces la un portofoliu atât de greu cum este cel al agriculturii. Am putea spune, luând în considerare aceste antecedente, că noul prim-ministru al României este ”omul francezilor”. Afirmația nu are niciun fel de conotație ocultă. E vorba doar de faptul că avem o personalitate în funcția de șef al următorului cabinet, cu legături mai mult decât strânse cu establishmentul de la Elysee.
 
Pe surse, este dată ca sigură și numirea unui apropiat al PSD, Vasile Dâncu, în funcția de vicepremier. Despre Dâncu știm că este unul din puținii intelectuali de stânga care gândește România în termenii modernizării. Contestat după guvernarea Năstase, când a dat senzația că a jucat rolul unui soi de Goebbels, responabil cu propaganda, Dâncu s-a repliat mulți ani în cariera academică și cercetare, menținând bune legături cu elita culturală apropiată de centru-dreapta. Este unul din fondatorii așa-numitului grup de la Cluj, o enclavă ce s-a vrut reformatoarea PSD în ultimii zece ani, totuși, să recunoaștem, destul de izolată în partid, pe criteriul absenței performanței în adus voturi formațiunii din Kiseleff. În PSD, numărul de voturi a avut întotdeauna întâietate în detrimentul ideilor și doctrinei, ceea ce explică actuala criză pe care o traversează partidul lui Dragnea. Amănunt care nu trebuie să ne scape, Dâncu a primit zilele trecute o înaltă distincție a statului german, ceea ce demonstrează că e un personaj apropiat de sferele influente ale Cancelariei de la Berlin. Am putea spune, în aceeași notă neutră, ca și la Cioloș, că Dâncu este „omul germanilor”.


Articolul integral poate fi citit pe politicscan.ro
Sursa foto: informatia-zilei.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii