Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:26 25 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Un an de la moartea pictorului Ionel Mătăsăreanu. Primăria a uitat promisiunea făcută

ro

11 Jan, 2016 04:04 1730 Marime text
 
Ieri, 10 ianuarie, s-a împlinit un an de când stins din viață pictorul constănţean Ionel Mătăsăreanu.

Bătrân și singur într-un apartament rece al unui bloc de lângă Cazinoul din Constanța.
Mâine se împlinește un an de când a fost înmormântat în Cimitirul Central.
De atunci toată lumea a uitat de MAESTRUL Mătăsăreanu.
Cel ce era Cetățean de Onoare al Municipiului Constanța din 30 mai 2002.
 Ioan Mătăsăreanu s-a născut la Oraviţa, în 1929 şi a ajuns la Constanţa în anii 1960. A fost profesor la Colegiul Naţional de Arte.
  
Anul trecut pe vremea aceasta reputatul critic de artă Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa spunea că "Dispariţia lui Ionel Mătăsăreanu este o mare pierdere pentru fiecare dintre noi, pentru viaţa culturală a oraşului şi pentru municipiul Constanţa, al cărui cetăţean de onoare a fost. A fost un pictor dăruit artei sale, un om care a trăit în şi pentru pictură, care a dăruit bucuria artei cromatice. A fost un mare liric al naturii, un pictor dedicat mării. Constanţa va fi mai săracă fără Ionel Mătăsăreanu, pentru că el nu era doar un pictor, era personaj pitoresc, care intrase deja în istoria caselor, în istoria străzilor Constanţei".
La vremea respectivă scriam pe blogul meu, înregistrarea și răspunsul Primăriei le am, că ar fi corect ca o stradă din Constanța să poarte numele pictorului.
A doua zi la înmormântare, Liviu Tramudana, singurul de la primăria Constanța trimis la eveniment, a promis că ,,administraţia locală ar lua în calcul ca fie o stradă, fie o piaţetă din Constanţa să poarte numele pictorului Ionel Mătăsăreanu”.
Anul s-a scurs, evenimentele i-au doborât pe mai marii-primăriei Constanța și nimeni nu și-a mai amintit de cel supranumit “pictorul mării”.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 11 Jan, 2016 10:27 Daca ati vedea in cel hal arata mormintul lui Ionel Matasareanu ,te apuca groaza. Crucea e rupta si darimata, mormintul e prabusit, gunoaie. Am mai semnalat aceste lucruri dar nu s-a rezolvat nimic. Daca asa ne ingrijim de cetatenii de onoare, ce sa mai zic de restul. Avem in gene un impuls distructiv si o lipsa de recunostinta pentru cei care au insenat ceva pe acest pamint. Totul numai gargara ieftina sa satisfaca momentul.Rusinos!