Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:52 05 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci ani fără Mătăsăreanu, pictorul emblematic al mării

ro

10 Jan, 2020 11:35 1699 Marime text
Astăzi comemorăm cinci ani de la trecerea în neființă a pictorului îndrăgostit de mare, Ionel Mătăsăreanu.
 
Născut la Oravița, pe 23 martie 1929, a ajuns la Constanța, după absolvirea facultății, în anii ‘60 și, de atunci, s-a identificat cu orașul de la malul mării, trăind, pictând și iubind printre oamenii acestor locuri.
 
Elev al lui Alexandru Ciucurencu și Corneliu Baba, coleg la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” cu doi mari pictori, Ionel Sălișteanu și Traian Brădean, Mătăsăreanu a fost un personaj original și inconfundabil, care a rămas în memoria culturală a urbei noastre ca un boem care a „ars” doar pentru arta sa, insensibil la orice valori materiale, onoruri sau dovezi de recunoaștere a imensului său talent.
 
Cu toate acestea, a fost iubit și admirat de public, devenind cetățean de onoare al Constanței, în anul 2002.
Înainte cu un an de dispariția sa, pe 15 ianuarie 2014 (ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, care devenise și Zi a Culturii Naționale), Muzeul de Artă din Constanța a reunit o parte dintre lucrările maestrului într-o expoziție personală cu caracter retrospectiv: „Țărmuri însorite”. Cu acel prilej, i s-a înmânat Medalia de Aur a orașului.

Era prima expoziție personală după o absență de 13 ani. Dar nu ultima, pentru că în februarie 2016 a fost organizată, tot la Muzeul de Artă, o expoziție cu vânzare, cu ultimele lucrări ale „domnului Ionel”, așa cum îi spuneau apropiații, unde pânzele sale – pe care, în timpul vieții, artistul le dăruia sau le vindea pe mai nimic - au fost achiziționate cu prețuri importante de către iubitorii de artă.
 
 „Când dorm, pictez în somn”, declara într-un interviu artistul, care credea în îngeri și în inspirația divină. „În timp ce stau de vorbă cu cineva, vin nişte îngeri necunoscuţi pe razele solare, pătrund în atelier şi combină culorile. Iar Ionel Mătăsăreanu le ia de-a gata. Chiar dacă e o metaforă angelică, e un mare adevăr”.

 
S-a stins la 10 ianuarie 2015, fiind găsit fără suflare, înghețat, în atelierul său modest din bd.Elisabeta, înconjurat însă, pentru eternitate, de lumina și culoarea fabuloasă a pânzelor sale.
 
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanta
 
Citește și:

Tristeţe. A murit un ARTIST Ionel Mătăsăreanu a trecut la îngeri (galerie foto)
 
In memoriam Încă un an fără Ionel Mătăsăreanu. Al treilea...

„Culoarea este un mister. Se face cunoscută, dar devine necunoscută, pentru că ea știe să se ascundă“. Patru ani fără Ionel Mătăsăreanu
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii