Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:49 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surprizele din dosarele CNSAS Pentru ce şi-a turnat un constănţean, la Securitate, tatăl vitreg

ro

24 Dec, 2013 18:02 3090 Marime text
Curiozitatea sau suspiciunea i-a împins pe mulţi să-şi vadă dosarul de la Securitate, însă aflarea adevărului n-a făcut decât să le zdruncine viaţa după ce au aflat că au fost turnaţi chiar de partenerul de viaţă, o rudă sau alt apropiat, reacţiile mergând de la dezamăgire şi indignare la furie.
Despre astfel de cazuri a vorbit, pentru MEDIAFAX, George Vişan, consilier principal la Direcţia Arhivă a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care, în ultimii cinci ani, s-a ocupat de cererile de acces la dosare în sala de lectură.

Prin 2009, înainte de Crăciun, un bătrânel de vreo 75 de ani şi-a consultat dosarul de urmărire, nu foarte consistent, de circa o sută de file. "Văd că începe să se ţină de masă şi să tremure. M-am dus repede după un pahar de apă, l-am scos la aer. Am stat puţin de vorbă, n-a vrut să-mi spună iniţial, probabil îi era jenă, apoi a început să mi se destăinuie", îşi aminteşte Vişan.
În timp ce îşi citea dosarul, a văzut câteva note informative, bătute la maşină, care nu erau semnate cu numele real, ci cu unul conspirativ, şi totuşi, la a treia notă şi-a dat seama că informatorul era soţia. "Zic: Trăieşte? «Da, trăieşte. Nu i-am spus c-am depus cerere la CNSAS de acces, i-am zis că ies să mă plimb, n-am vrut s-o implic aşa» Şi-acuma unde-i? «Locuiesc lângă Gara de Nord, m-aşteaptă acasă cu mâncarea»", a fost conversaţia lui Vişan cu bătrânul.
Acesta a mai stat puţin, după care a pornit spre casă, urmând să revină pentru fotocopii ale unor file din dosar, după aproximativ o lună.
"Fusese medic el. Ce turna soţia? Pe lângă lucruri mărunte, că primeşte pachete de ţigări scumpe, cafea de la pacienţi, că are o amantă la serviciu, la un moment dat, că nu-şi face datoria de soţ, vă daţi seama, şi că încearcă să rămână în străinătate dacă pleacă la vreun congres", povesteşte Vişan.
Femeia s-ar fi răzbunat astfel pentru că era înşelată, dar a şi fost şantajată pentru a colabora, după ce Securitatea a aflat că făcuse un avort.
Informările datau de la începutul anilor '70. Ea n-a dat note doar despre soţ. Au atras-o la colaborare şi pentru alte persoane, dar s-a întâmplat să-i ceară şi despre soţ, ameninţând-o şi că acesta va fi mutat din spitalul din Capitală unde lucra.

Ca rezultat, bărbatului i-au fost refuzate toate cererile de a pleca la congrese medicale în afara ţării, iar el nu ştia de ce se întâmplă asta. "A fost avertizat în faţa colectivului, pentru că mai comenta uneori duşmănos politica partidului, n-a mai făcut nici asta, a devenit un fel de blazat al comunismului, cum se spune. N-a devenit membru de partid niciodată, cu toate că l-au forţat", adaugă Vişan.
A iertat-o
Când s-a întors la CNSAS să-şi ridice fotocopiile, pe la sfârşitul lunii ianuarie 2010, bărbatul a povestit cum s-a dus acasă, s-a aşezat la masă şi i-a zis soţiei unde fusese, când ea îl credea la plimbare în Cişmigiu. Ea i-a mărturisit atunci plângând, el a întrebat-o de ce nu i-a spus măcar după '90, iar ea a răspuns că i-a fost ruşine.
"A iertat-o până la urmă. Ce poţi să faci la 75 de ani, să-ţi dai afară soţia? E greu la bătrâneţe să afli chestia asta, treci greu. Mai ales că el era un tânăr cercetător, în fine, avea aproape 40 de ani în momentul când au fost date note informative despre el, dar avea perspective. A iertat-o, dar în sinea sa a rămas, aşa, un gust amar. Nu l-am mai văzut de atunci", adaugă Vişan.
Şantaj şi vicii
La sala de lectură vin 1.000 - 1.500 de petenţi pe an, care îşi pot consulta propriul dosar sau dosarele rudelor de până la gradul IV decedate sau, cu împuternicire, de la cei în viaţă. Dintre aceştia cam unu la sută, fie că au dosar de urmărire, fie de colaborare, găsesc acolo note informative despre ei date de rude, în cele mai multe cazuri rude îndepărtate sau prin alianţă, şi, în foarte puţine, soţul, soţia, fraţii sau copiii.
"Cele mai tragice sunt cazurile în care au fost turnaţi de rude de sânge sau soţ/soţie. Sunt şi părinţi care nu şi-au turnat copiii, cum se spune, dar au dat şi informări despre ei", spune Vişan.
Este cazul unui preot ortodox dintr-o comună din Moldova, care era colaborator al Securităţii şi dădea note despre foarte multe persoane, într-una din ele regăsindu-se şi fiica lui, care era la liceu. Scria cum se întâlnea cu colegii la sfârşit de săptămână, cu "copiii lui cutare şi lui cutare care sunt împotriva regimului".
"Nu voia s-o toarne pe fiică-sa, el voia să-i toarne pe părinţii unor colegi de-ai ei, dar totuşi e şocant să vezi numele copilului în dosar", povesteşte Vişan, menţionând că acest caz i-a fost semnalat de unul din cercetătorii de la sala de lectură.
L-a ghicit
Despre părinţi, puteau da informaţii elevi de liceu de peste 16 ani, în rândul cărora se organizau adevărate campanii. Nu puteau fi colaboratori, fiind minori, dar ajungeau să le spună unele lucruri din casă ofiţerilor de Securitate, după ce aceştia îi convingeau că îşi ajută astfel părinţii.
Un tânăr din Constanţa, care era colaborator, a dat informări despre tatăl vitreg dintr-un alt motiv. "I-au prins viciile şi i-au oferit ce avea nevoie: băutură. Erau stipendii acolo, să i se dea două sticle de Cinzano, o sticlă de whisky", spune Vişan.
Povestea a ieşit la iveală după ce dosarul urmăritului, care nu mai era în viaţă, a fost consultat de fiul său natural, dintr-o altă căsătorie. "Vă daţi seama ce reacţie, striga întruna, nu reuşeam să-l potolesc în sală: 'Formidabil, dom'le! Nemaipomenit! Nu se poate dom'le, e o crimă ce-a făcut ăsta, nu pot să cred", relatează Vişan reacţia petentului.
Tatăl, care era tot doctor, era invitat să participe la conferinţe în străinătate, iar după ce fiul vitreg a spus că acesta nu s-ar mai întoarce în ţară, nu a mai putut pleca.
După şantaj, arată Vişan, viciile aduceau şi ele informatori, chiar din rândul rudelor. "Şi vicii erau destule şi pe atunci, mai puţin droguri, dar în rest tot ce vă imaginaţi", spune el.
 Sursa: mediafax.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii